Valencia: Začenjajo Matej Mohorič, Luka Mezgec, Jan Polanc in Tadej Pogačar

Valencia: Začenjajo Matej Mohorič, Luka Mezgec, Jan Polanc in Tadej Pogačar
03.02.2020 AVTOR: DZ

V sredo se bo začela že 71. dirka po Valenciji. Na njej bodo sezono začeli kar štirje Slovenci: Matej Mohorič, Tadej Pogačar, Jan Polanc in Luka Mezgec. Na startu pa lepo število zvezdnikov.

Dirka po Valenciji ima dolgo tradicijo. Sicer je med leti 2009 in 2016 zaradi finančnih težav niso organizirali, a to ne spremeni dejstva, da dirka spada med pomembne uvode v sezono. Tako za kolesarje, ki se borijo za visoka mesta v skupnem seštevku, kot za mojstre za enodnevne klasike, ki tu nabirajo tekmovalne kilometre. Obenem si z dirko Etoille de Besseges deli čast, da sta prvi etapni dirki v Evropi.

Gre za dirko, ki po novi kategorizaciji spada med dirke ProSeries. Na startu bo kar 13 World Tour ekip. Lepo število bo tudi zvezdnikov. Zmago bo branil Ion Izagirre, ki je lani za vsega sedem sekund ugnal Alejandra Valverdeja. Ta je najuspešnejši kolesar na tej dirki, saj jo je dobil že trikrat. Prvič že leta 2004. Vsekakor bo Valverde – na dveh enodnevnih dirkah na Majorki je že bil v ospredju – eden izmed največjih favoritov za končno zmago.

V dresu moštva Jumbo Visma bi moral startati Tom Dumoulin, ki je že bil v Valenciji, vendar je zaradi bolezni nastop v zadnjem trenutku odpovedal. se v karavano vrača Tom Dumoulin. Omenimo še nekatere izpostavljene kolesarje: Philippe Gilbert, John Degenkolb, Matteo Trentin, Luis Leon Sanchez, Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Dan Martin, Gianni Moscon, Marc Soler, Yves Lamapert, Dylan Groenewegen, David de la Cruz, Alexander Kristoff, Wout Poels, Fabio Jakobsen, Dylan Teuns ...

Seveda ne smemo mimo kar štirih Slovencev. Za vse bo to prva dirka v sezoni. Luka Mezgec se bo po poškodbi tudi uradno vrnil na pravo cestno dirko. Matej Mohorič bo branil barve moštva Bahrain McLaren. Tu sta še Tadej Pogačar in Jan Polanc. Tri tedne sta preživela na visoki nadmorski višini v Sierra Nevadi, kjer sta se pripravljala na začetek sezone. V zadnjih dneh sta na velodromu v Valenciji izpopolnjevala držo na kolesu za vožnjo na čas.

Letošnja dirka po Valenciji pa vožnje na čas ne bo imela. Trasa je seveda nadvse razgibana. Prva etapa je taka v osrednjem delu, potem pa bodo ekipe s sprinterji poskušal izkoristiti lažjo traso proti cilju v Vila Realu. Druga etapa bo razgibana v prvem delu. Sledil bo daljši ravninski del in eksploziven zaključek. Govorimo o nekaj več kot dva kilometra dolgem zaključnem vzponu do Cullere.

Četrta etapa se bo začela v Orihueli in končala v Torrevieji. Kolesarji se bodo po polovici etape spopadli z edini resnejšim vzponom, tako da lahko tudi tokrat pričakujem sprint večje skupine kolesarjev za zmago. Teren pa je odprt, zato bi prav lahko prišlo tudi do selekcije zaradi vetra s strani. Etapa poteka po krajih, ki so bili najbolj prizadeti v septembrskih poplavah.

Poleg druge bo v boju za končno zmago ključna še četrta etapa. Calp bo gostil start, cilj pa bo vzponu Altea (Sierra de Bernia). Etapa bo dolga 170 kilometrov. Etapa bo nadvse razgibana. Kolesarji bodo morali premagati tudi tri zahtevnejše vzpon. Za konec pa še najzahtevnejšega. Sierra Bernina. Govorimo o 5,3 km dolgem klancu z 11,2-odstotnim povprečnim naklonom.

Nekateri odseki so celo 24-odstotni. Tu bomo skorajda zagotovo dobili zmagovalca letošnje dirke po Valenciji, saj bodo morali kolesarji v etapi premagati več kot tri tisoč metrov nadmorske višine. Zadnji dan se bo karavan podala na vsega 98 kilometrov dolgo pot od Paterne do Valencije. Ravninska preizkušnja, namenjena sprinterjem in končnemu zmagovalcu.

Dirka po Valenciji, 5 etap, 803,6 km
1. etapa, 5.2.2020: Castello – Vila Real, 180 km
2. etapa, 6.2.2020: Torrent – Cullera, 181 km
3. etapa, 7.2.2020: Orihuela – Torrevieja, 174,6 km
4. etapa, 8.2.2020: Calp – Altea (Sierra de Bernia), 170 km
5. etapa, 9.2.2020: Paterna – Valencia, 98 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ