Valonska puščica: S Pogačarjem in Polancem, a brez Rogliča

Valonska puščica: S Pogačarjem in Polancem, a brez Rogliča
19.04.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V Belgiji je napočil čas za hribolazce in za mojstre za klasike z nekoliko težjimi vzponi. Najprej Valonska puščica s Tadejem Pogačarjem.

Valonska puščica sicer ne spada med velikih pet enodnevnih klasik, a vendar gre za za prestižno enodnevno preizkušnjo v Ardenih. Jutri bo start že 86. izvedbe gostil Blegny, cilj pa bo po tradiciji na “Zidu Huy” oziroma Mur de Huy. Dirka bo dolga 202 kilometra.

V zadnjih letih gledamo predvsem boj favoritov pred zadnjim prihodom pod zadnji vzpon. Mur de Huy je dolg 1,3 km, povprečni naklon pa je 9,6-odstoten. Tu smo videli že zanimive boje za zmago na dirki, ki so jo prvič izpeljali leta 1936. Kolesarji bodo morali premagati enajst vzponov, od tega se bodo trikrat povzpeli na omenjeni zaključni klanec.

Ta se začne s položnejšim delom, potem pa je naklon vseskozi strmejših od desetih odstotkov. Zadnjih štiristo metrov je najstrmejših. Na startu bo tudi rekorder po številu zmag Alejandro Valverde. Še zadnjič bo nastopil na tej dirki, do zdaj pa je zbral kar pet zmag. Prvič je zmagal leta 2006, potem pa je zmage nanizal med leti 2014 in 2017. Bil je tudi dvakrat drugi in enkrat tretji.

Vrača se aktualni zmagovalec Julian Alaphilippe. Lani je v zadnjih metrih ugnal Primoža Rogliča in je tako prišel do že tretje zmage na tej dirki. Pohvali se lahko tudi z dvema drugima mestoma. Prevlado najprej Valverdeja in potem Alaphilippa je leta 2020 prekinil zgolj Marc Hirschi. Trikrat so dirko dobili še Marcel Kint, Eddy Merckx, Moreno Argentin in Davide Rebellin. Danes so iz Jumba Visme tudi uradno sporočili, da Primoža Rogliča na startu ne bo.

Očitno so težave s poškodbo prehude. Zato pa se na dirke vrača Tadej Pogačar. Leta 2019 je bil tu 53., naslednje leto je bil že deveti. Lani pa zaradi pozitivnega testa na koronavirus v ekipi UAE ni smel nastopiti. Letos spada med favorite. Do boljšega položaja pred zaključnim vzponom mu bo pomagal tudi Jan Polanc. Dirka se bo začela ob 11:25, na cilju pa lahko kolesarje pričakujemo med 16:19 in 16:49.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ