Valverde in Vingegaard v središču pozornosti

Valverde in Vingegaard v središču pozornosti
27.02.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Poleg klasike v Belgijii sta bili na sporedu še dve pomembnejši dirki. V Španiji je dirko Gran Camino dobil Alejandro Valverde. V Franciji pa je bil najboljši Jonas Vingegaard.

Najprej v Španijo, kjer se je končala etapna dirka prve kategorije, na kateri je nastopalo lepo število nadvse priznanih kolesarjev. Na voljo so imeli štiri etape. Še najlažja je bila prva, ki jo je dobil Magnus Cort. Naslednjo do Mirador do Ezara je dobil Michael Woods, ki je prevzem vodstvo v skupnem seštevku.

Sledila je etapa do Luintre. V zaključku je Alejandro Valverde premagal Woodsa, a pred kolesarji je bil še današnji posamični kronometer. Sarria je gostila start in cilj 15,8 km dolge posamične vožnje ne čas. Ta je bila nadvse razgibana, tako da ekstremno velikih povprečnih hitrosti ni bilo. Zmagal pa je Mark Padun. Okrepitev ekipe EF Education je progo premagal v 20 minutah in 19 sekundah. Povprečna hitrost pa 46,661 km/h. Odvijal se je tudi boj za končno zmago.

Valverde je postavil tretji čas, Woods pa desetega. Med njima je bilo 17 sekund razlike, kar je pomenilo, da se je končne zmage veselil Alejandro Valverde. Woods je za njim zaostal za sedem sekund, na tretje mesto se je prebil Mark Padun, ki pa je zaostal za 1:49. Sledili so Ruben Fernandez, Ivan Sosa, Ion Izagirre, Igor Arrieta, Urko Berrade, Jesus Herrada in Jakob Fuglsang.

V Franciji so izpeljali še drugo enodnevno dirko v dveh dneh. Tokrat govorimo o dirki Drome Classic. Etoile sur Rhone je gostil start in cilj. Na startu sta bila tudi Primož Roglič in Jan Polanc. Na zelo razgibani dirki, ki spada v Pro serijo smo videli številne poskuse pobega in številne spremembe. Dirka je bila dolga 191 kilometrov. Dobrih 35 kilometrov pred ciljem je na enem izmed vzponov pospešil Jonas Vingegaard.

Sledil mu je Juan Ayuso - ki je bil v nadaljevanju zelo aktiven - in še nekateri drugi, tudi Mauri Vansevenanat. Hitro je postalo jasno, da bo to nadvse nevaren pobeg. Ko je postalo najtežje, sta v ospredju ostala samo še Ayuso in Vingegaard, medtem ko se je v lov za njima 13 kilometrov pred ciljem podal svetovni prvak Julian Alaphilippe. Pomagala sta mu še Cosnefroy in Martin.

Skupaj so se štiri kilometre pred ciljem ubežnikoma približali na dobrih deset sekund. Večja skupina s Polancem in Rogličem - ta je okrog deset kilometrov pred ciljem poskusil s pospeševanjem - pa je zaostajala za dobre pol minute. Pred kolesarji je bil še zaključni, kilometer dolg klanec. Kmalu je postalo jasno, da je Ayuso preveč utrujen in Vingegaard je to znal izkoristiti.

Napadel je in sam prišel na cilj, tako da se je lahko veselil zaslužene zmage. V ozadju je Alaphilippove načrte pokvaril krč, tako da je popustil. Drugo mesto je - potem ko je Ayuso popustil - osvojil Guillaume Martin, tretje pa Benoit Cosnefroy. Sledili so Ayuso, Alaphilippe, Vuillermoz, Girmay, Oldani, Barguil … Na 20. mestu je ciljno črto prečkal Jan Polanc, Primož Roglič pa je bil 28.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ