Valverde po 18 mesecih spet na najvišji stopnički

Valverde po 18 mesecih spet na najvišji stopnički
03.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Španski veteran Alejandro Valverde je še tretjič v karieri dobil enodnevno dirko za VN Miguela Induraina v svoji domači pokrajini Navarri. Španec je slavil prvič po Vuelti 2019.

Veliko nagrado Miguela Induraina (pred tem se je imenovala VN Navarre) organizirajo od leta 1989, leta 2013 je tam slavil Simon Špilak, danes pa je Alejandro Valverde s tretjo zmago postal najuspešnejši kolesar v zgodovini dirke, na vrhu se je izenačil z Angelom Viciosom.

Dirka po razgibani španski pokrajini je bila napeta predvsem v zadnjih 50 kilometrih, ko so se napadi vrstili eden za drugim. Najdlje je bila v ospredju četverica kolesarjev, v njej je bil tudi Luis Leon Sanchez, a jih je glavnina že skoraj ujela, ko je Alejandro Valverde napadel na strmem vzponu na Alto de Eraul 10 kilometrov pred ciljem.

Valverde je bil res močan, pred tem mu je ekipa Movistarja lepo pripravila izhodišče za napad, 40-letnik pa se je uspel preseliti do Sancheza v ospredju in španska kolesarja sta skupaj nadaljevala proti cilju, čeprav mu vidno utrujeni Sanchez ni kaj dosti pomagal pri narekovanju ritma.

Na spustu z Eraula ju je ujel Aleksej Lucenko in Astana je imela v ospredju dva kolesarja, a je bil Valverde dovolj močan, da se je na zadnjem vzponu na Ibarro (600 metrov, 11 odstotni naklon) otresel Lucenka in prednost zadržal tudi na spustu in v ravninskem, a zelo ovinkastem zadnjem kilometru.

Valverde je bil ob prečkanju ciljne črte zelo vesel svoje prve zmage po dirki po Španiji v sezoni 2019 in prve za Movistar v tej sezoni: »Astana je bila zelo močna in seveda sem bil zaskrbljen, ko sta bila ob meni dva njihova kolesarja. Oba sta zelo zelo močna in Lucenko naju je na spustu prehitel z veliko hitrostjo, a sem ga uspel ujeti na vzponu in z zadnjim napadom narediti dovolj veliko razliko. Ta zmaga je zmaga za vse, ki še vedno verjamejo vame.«

Slovenskih predstavnikov na dirki tokrat ni bilo, drugo mesto je na koncu zasedel Lucenko, tretjega pa Sanchez.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ