Valverde poražen ... Najboljši Alaphilippe

Valverde poražen ... Najboljši Alaphilippe
18.04.2018 AVTOR: D. Z.
Tudi to se lahko zgodi. Po štirih letih prevlade je Alejandro Valverde moral priznati premoč Julianu Alaphilippu.

Seraig je gostil start, cilj pa je bil že po tradiciji na vrhu vzpona Mur de Huy. Govorimo o skoraj 200 kilometrov dolgi Valonski puščici, ki spada med dirke svetovne serije.

Dirko je v zadnjih štirih letih štirikrat dobil Alejandro Valverde. Sicer pa je dirko dobil že petkrat. Glede na letošnjo formo pa je bil upravičeno tudi tokrat glavni favorit. A tudi Julian Alaphilippe – leta 2015 in 2016 je zaostal zgolj za Valverdejem – je letos dobro stopnjeval formo. Nenazadnje je v prvih dveh etapah dirke po Baskiji v sprintu dvakrat ugnal Primoža Rogliča.

Prvi del dirke so zaznamovali ubežniki. Osem se jih je zbralo v ospredju. To skupino so sestavljali Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM), Romain Hardy (Fortuneo-Samsic), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Patrick Muller (Vital Concept), Anthony Perez (Cofidis), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) in Antoine Warnier (VB Aqua Protect Veranclassic). Privozili so si več kot pet minut prednosti.

Šele potem so se v lov podali kolesarji Movistarja in UAE Team Emirates. Ob prvem prečkanju vzpona Huy so imeli ubežniki dobri dve minuti prednosti, potem pa so napadli Power, Costa, Kwiatkowski, Landa in Vanendert. A Movistar ni dovolil, da bi si nabrali ovčutnejšo prednost. Seveda so sledili novi napadi v želji, da vendar spravijo Valverdeja v težave. 45 kilometrov pred ciljem je poskusil tudi Vincenzo Nibali. Italijan je poskrbel za veliko selekcijo.

Sledili so mu samo Kangert, Haig in Schachmann. Privozili so si 50 sekund prednosti pred glavnino, v kateri so imeli vse pod nadzorom kolesarji Movistarja. A Valverdejevi pomočniki so popuščali. Ob drugem prečkanju Huyja je oster ritem narekoval Landa. Kljub temu so imeli ubežniki 15 kilometrov pred ciljem že minuto prednosti. Valverde je vseeno ostal miren, čeprav so na njegovo potezo čakali preostali kolesarji Quick Stepa. Alaphilippe, Gilbert, Serry, Jungels …

Potem so v lovu na ubežnike na pomoč priskočili še kolesarji Lotto Soudala in Bore Hansgrohe. Slabih šest kilometrov je v ospredju napadel Nibali, a razlika je takrat znašala vsega deset sekund. Italijan ni bil uspešen. Vse do vznožja zaključnega vzpona sta v ospredju tako vztrajala samo še Haig in Schachmann. V lovu so največ dela opravili člani Lotto Soudala. Ko so gledalci pričakovali napad Valverdeja, pa je tokrat največ moči imel Julian Alaphilippe.

Po dveh drugih mestih se je veselil zmage. Valverde se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Jelle Vanendert. Sledili so Kreuziger, Matthews, Mollema, Wellens, Schachmann, Bardet, Konrad, Henao, Slagter, Molard, Ulissi in Vuillermoz. Edini Slovenec na dirki Grega Bole ni prišel do cilja. "Verjel sem vas. Trdo sem delal, da sem našel tisto malenkost, ki je še manjkala med uvrstitvijo na oder in zmago, " je dejal Alaphilippe, ki je Franciji zmago na tej dirki privozil po dolgih 21 letih suše.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ