Valverde proti Contadorju: Sekunda razlike pred koncem ...

Valverde proti Contadorju: Sekunda razlike pred koncem ...
19.02.2017 AVTOR: D. Z.
Prvi pravi sprint v Andaluziji je dobil Couqard. Nadaljuje se dvoboj Contador/Valverde. V Omanu Hermans nadaljuje s prevlado.

RUTA DEL SOL
Po napornih dneh so v četrti etapi dirke Ruta del Sol v Andaluziji vendarle na svoj račun prišli sprinterji.

Teh na dirki tudi zaradi razgibane trase ni prav veliko. 180 km dolgo etapo je gostila Sevilla. Kljub vsemu so morali kolesarji premagati razgiban teren, tudi tri kategorizirane vzpone. A vsi so bili na sporedu v prvi polovici preizkušnje. Do pobega dneva je prišlo po prevoženih 27 kilometrih. Ubežno skupino so sestavljali:

Martijn Keizer (Lotto-Jumbo), Diego Rubio (Caja Rural), Jerome Cousin (Cofidis), Lukasz Owsian (CCC), Martijn Budding (Roompot) in Jens Wallays (Sport Vlaanderen). Privozili so si nekaj manj kot tri minute prednosti, a glavnina je imela vse pod nadzorom. 30 km pred ciljem je razlika znašala vsega dobro minute. Potem pa so še dolgo vztrajali v ospredju. Upov na uspeh je bilo konec pet kilometrov pred ciljem, ko složnosti ni bilo več in so začeli z napadi.

Dobre tri kilometre pred ciljem je glavnina ujela še zadnjega izmed ubežnikov. To je bil Cousin. Sledil je boj za prevladov v sprint. Prevladovale so predvsem tri ekipe: Direct Energie, Lotto Soudal in Cofidis. Zaključek je bil tehnično zelo zahteven, zadnji ovinek pa je bil zgolj 280 metrov pred ciljem. Prvi je skozi ta ovinek prišel Hoelgaard, potem pa je bilo še dovolj do cilja, da je Bryan Couqard pokazal pravo moč. Francoz se je veselil zmage.

Daniel Hoelgaard je bil drugi, tretji pa Hugo Hofstetter. Kristijan Koren je bil 36., Domen Novak pa 81. Sicer pa je neverjetno napet boj za končno zmago. Na dirki so številni vrhunski kolesarji tudi za najtežje etapne dirke in prav ti se borijo za končno zmago. Alejandro Valverde ima vsega sekundo prednosti pred Albertom Contadorjem. Thibaut Pinot na tretjem mestu zaostaja za šest sekund. Potem pa so trije člani Skya. Poels, Rosa in Landa. Sedmi Reichenbach je zadnji z zaostankom manjšim od ene minute.

DIRKA PO OMANU
Na dirki po Omanu je za kolesarji še najtežja, peta etapa. Ta se je začela v Samailu, končala pa na vzponu Jebel Akhdar oziroma na “Zeleni gori ”.

Ben Hermans je branil vodstvo v skupnem seštevku, a številni hribolazci so napovedovali napade. Etapa je bila dolga 153 kilometrov. Že takoj po startu je prišlo do številnih napadov in po dobrih 20 kilometrih so glavnini zbežali Mark Christian (Aqua Blue Sport), Daniel Diaz (Delko Marseille Provence KTM), Olivier Pardini (WB Veranclassic Aqua Protect), Jonathan Clarke (UnitedHealthcare) in Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise).

Kasneje je v glavnini prišlo tudi do hudega padca zaradi vode na cestišču. Posledično si je peterica ubežnikov privozila že kar osem minut prednosti. Potem pa je glavnina pričela to razliko zmanjševati, pričel je pihati tudi močan veter s strani. Deset kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki vsega slabe tri minute prednosti. Sledil je ciljni vzpon. Ta je bil dolg 5,7 km, cilja pa je bil na 1235 metrih nadmorske višine.

Predvsem kolesarji Astane so narekovali oster ritem. Ubežniki so bili takoj po začetku vzpenjanja tudi ujeti in pričeli so se novi napadi. Prvi je začel Lachlan Morton. Na koncu pa je izjemno formo pokazal Ben Hermans. Kolesar moštva BMC je majico vodilnega branil tako, da je še napadal. Skupaj z Merhawijem Kudusom mu je uspelo narediti manjšo razliko. Proti cilju so bili že vsi na koncu z močmi, Hermans pa je to razliko uspel obdržati.

Po dobrih štirih urah dirkanja se je veselil etapne zmage in je obenem še povečal prednost v skupnem seštevku. Drugo mesto v etapi je s tremi sekundami zaostanka zasedel Fabio Aru, tretji pa je bil Rui Costa. Sledili so še Giovanni Visconti, Kudus, Morton, Frank, Haas in Bardet. Marko Kump je bil 101., Grega Bole 123., Borut Božil pa 124. Hermans ima pred zadnjo ravninsko etapo 22 sekund prednosti pred Costo in 35 pred Arujem. Sledijo Kudus, Grmay, Bardet, Frank, Morton, Visconti, Haas …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ