Valverde ugnal Frooma in Contadorja

Valverde ugnal Frooma in Contadorja
25.03.2017 AVTOR: D. Z.
Dirka po Kataloniji. Ciljni vzpon. Alejandro Valverde močnejši kot Christopher Froome in Alberto Contador.

Na dirki po Kataloniji, ki spada med dirke World Toura je za kolesarji že peta etapa. Ta je bila dolga 182 kilometrov. Kolesarji pa so morali premagati dva kategorizirana vzpona.

Vse skupaj se je začelo v Vallsu, končalo pa na vrhu vzpona prve kategorije Lo Port (Tortosa). Tejay Van Garderen je etapo začel v majici vodilnega v skupnem seštevku, a obetal se je zares zahteven dan. Na startu sta bila tudi Domen Novak in Jani Brajkovič. Oba predstavnika Bahrain Meride. Po prvi uri kljub številnim napadom ni prišlo do pobega. Povprečna hitrost pa je bila višja do 50 km/h.

Šele na prvem kategoriziranem vzponu – govorimo o vzponu druge kategorije na Coll de Fatxes – je prišlo do pravea pobega. V ospredju se je znašlo 15 kolesarjev. Do cllja pa je bilo še več kot sto kilometrov. Skupino so med drugimi sestavljali: Rafal Valls (Lotto Soudal), Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Dario Cataldo (Astana), Daniel Navarro (Cofidis), Robert Kišerlovski (Katjuša-Alpecin), Damien Howson (Orica-Scott), Laurens de Plus (Quick-Step Floors), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Hector Saez (Caja Rural), Aldemar Reyes (Manzana Postobon) in Nick van der Lijk (Roompot - Nederlandse Loterij).

Hitro so si ubežniki uspeli privoziti skoraj pet minut in pol prednosti pred glavnino, tako da je Cataldo vozil v virtualni majici vodilnega. Potem pa so se v lovu za ubežniki organizirali BMC, Sky in Trek Segafredo. 50 km pred ciljem je bila razlika samo še slabi dve minuti. Sledil je še prikaz moči Movistarjevih kolesarjev in potem še zaključni vzpon. Tam je pobudo prevzel Sky, tako da je z ostrim ritmom skrbel za selekcijo.

A največ škode je naredil pospešek Contadorjevega pomočnika Jarlinsona Pantana. Takrat je popustil tudi vodilni Van Garderen. Sledil je napad Alberta Contadorja, potem pa sta poskusila še Christopher Froome in Alejandro Valverde. Prvi se je ob teh pospeških v težavah znašel Froome. A dva kilometra pred ciljem je bila skupaj v ospredju peterica kolesarjev: Soler, Adam Yates, Froome, Valverde in Contador.

Najboljši med mladimi Soler je ostro napadel, a ni zdržal dolgo v ospredju. V zadnji kilometer so v ospredju vstopili Contador, Froome in Valverde. Sledil je napad Valverdeja. Prvi se je zlomil Froome, a tudi Contador kmalu ni mogel več slediti rojaku. Valverde se je veselil zaslužene zmage, saj je drugega Frooma in tretjega Contadorja premagal za 13 sekund. Sledili so Soler, Yates, Martin, Gaudu, Carthy, Fuglsang, Kruijswijk, Bardet …

Jani Brajkovič je bil 67., Domen Novak pa 90. Valverde je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima 21 sekund prednosti pred Froomom. Contador na tretjem mestu zaostaja za 47 sekund. Sledijo Soler, Yates, Van Garderen, Thomas, Sanchez, Martin, Kruijswijk, Mollema, Pantano … Do cilja sta še dve etapi in prav obe sta dovolj zahtevni, da bi lahko prinesli še kakšne spremembe, čeprav se zdi, da je Valverde na tej dirki najmočnejši, predvsem pa ima ob sebi zelo močno ekipo Movistar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ