Valverde "znorel" ob avtobusu Skyja

Valverde "znorel" ob avtobusu Skyja
22.08.2012 AVTOR: D. Z.
V četrti etapi dirke po Španiji je okrog 40 kilometrov pred ciljem prišlo do sporne situacije. Prišlo je do padca, v katerega je bil vpleten tudi vodilni Valverde. To pa so izkoristili kolesarji Skyja.
Alejandro Valverde je tam izgubil rdečo majico vodilnega kolesarja v skupnem seštevku. Prav ta padec so znali izkoristiti kolesarji Skyja, ki so napadli. To je Valverdeja zelo ujezilo. Celo tako, da je takoj po prihodu v cilj jezen odšel k moštvu Sky in od Henaa in Urana, ki sta opravljala razpeljevanje na trenažerjih, zahteval pojasnilo.

"Sky je postavil vlak na veter. To je njihova pravica. Nič nimam proti, da sem izgubil majico, saj smo to tudi načrtovali, vendar bi se morali obnašati na bolj športen način. Jezen sem, ker ni nobenega spoštovanja," je dejal Valverde in pojasnil: "Na veter ne moreš postaviti takega vlaka. Na sredini skupine. S tem so povzročili nesrečo in potem niso zbrali niti toliko poguma, da bi se ustavili. Mi smo ostali ujeti, saj so zavili na levo, ne da bi se ozirali na druge. Kot bi bili sami na dirki. Odločili so se, da se bodo obnašali v nasprotju s pravim športnim obnašanjem. Zdaj se bom pogovoril z njimi, ker to ni kolesarstvo."

A pri Skyju je Valverde naletel na športnega direktorja Nicolasa Portala, ki je branil odločitev njegovih kolesarjev. "Vsi so bili zelo živčni. Movistar, Katjuša, pa tudi sam sem kolesarjem dejal, naj bodo pozorni na vsakršno malenkost. Žal mi je za to, kar se je zgodilo, saj smo prijatelji. Ko so pri Skyu postavili vlak, sem videl, da je bil na tleh kolesar Saxo Banka Nicki Sorensen," je pojasnil Portal.

Obenem je podaril, da ni vedel, da je padel tudi Valverde in da je to spoznal šele kasneje: "Kolesarjem sem rekel, naj nadaljujejo s tako vožnjo, vendar naj ne vozijo na polno, saj je bilo do vznožja zadnjega klanca še veliko kilometrov. Dirka je bila odprta, napadli smo in potem se je to zgodilo. Nismo želeli, da se kaj takega sploh zgodi. To so težke situacije. Mislim, da naši kolesarji niso odgvorni za Alejandrov padec."

Povsem drugačno mnenje je o vsem skupaj je imel menedžer Movistarja, legendarni Eusebio Unzue: "Poleg tega, da so povzročili padec, so takoj zatem še napadli. Neverjetno. Kot, da se ne tleh ne bi znašlo 20 kolesarjev." Portal pa je Unzujeve besede besede ostro zavrnil: "Flecha je napadel, in ni povzročil padca. To, kar govori Unzue je laž."

Na uradni spletni strani moštva Sky se je oglasil tudi drugi športni direktor moštva Marcus Ljungqvist, ki je branil potezo njihovih kolesarjev: "Posnetka tega padca še nismo videli, vendar, bodimo jasni. Mi nismo ekipa, ki bi poskušala izkoristiti nesrečo nasprotnikov in prav vedno obstajata dve strani ene zgodbe. Kolesarji so bili živčni in samo vprašanje časa je bilo, katera ekipa bo prevzela odgovornost in začela narekovati tempo. To smo bili mi, saj je bilo zelo pomembno, da smo Froomeja pripeljali v ospredje. Na žalost je do padca prišlo takoj zatem."

Ljungqvist je še poudaril, da pride ob takih padcih vedno do velike zmede, zaradi česar kolesarji izgubljajo dragocene sekunde. "Preden smo spoznali, da je padel tudi Valverde, smo imeli že 50 sekund prednosti in morali smo nadaljevati z lovljenjem ubežnikov. Škoda, da je bil v padec vpleten vodilni kolesar na dirki, vendar, mi nismo imeli izbire. Tudi druge ekipe so narekovale hud ritem," je še dejal Ljungqvist. Med tistimi, ki so najprej sodelovali pri narekovanju ritma je bila tudi Katjuša. Moštvo Joaquima Rodrigueza, ki je na koncu oblekel rdečo majico vodilnega.

"Seveda sem vesel, vendar bi še vedno raje dobil včerajšnjo etapo. To ne spremeni ničesar. Vodstvo mi daje dodatno motivacijo na poti k dosegi cilja. Osvojiti visoko mesto v skupnem seštevku. Vendar so razlike še vedno zelo majhne in zgodi se lahko še marsikaj. Mislil sem, da bo tokrat mirna etapa. Od padca naprej pa je skupina nadaljevala v hudem ritmu," je dejal Rodriguez, ki je še pojasnil, kaj se je dogajalo ob množičnem padcu: "Na začetku sploh nismo vedeli, da je bil tudi Valverde udeležen v padec. Ko pa mi je Intxausti povedal, kaj se je zgodilo, sem klubskim kolegom dejal, naj nehajo narekovati ritem. Odločitve ostalih ekip ne obsojam, vendar mislim, da sem storil prav."

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ