Valverde: Zdaj se lahko zadovoljen upokojim

Valverde: Zdaj se lahko zadovoljen upokojim
02.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Alejandro Valverde je zasluženo osvojil naslov svetovnega prvaka in priznal: “Zdaj se lahko vesel upokojim, vendar bom nadaljeval do olimpijskih iger 2020.”

Leta 2003 je Alejandro Valverde na svetovnem prvenstvu prvič stal na stopničkah za najboljše. Kasneje se je na stopničke uvrstil še petkrat, a vedno je ostal brez zmage. Zdaj mu je v Innsbrucku vendarle uspelo. Povsem zasluženo je postal prvak, potem ko je v sprintu premagal Romaina Bardeta in Michaela Woodsa. Uspelo mu je pri 38 letih.

“Ko sem videl, da se nam približuje Dumoulin, sem takoj pomislil, da bo nekdo ob medaljo, saj je Dumoulin vedno močan tekmec. Lahko bi presenetil z zgodnjim napadom,” je pojasnil Valverde. Španec pa je bil prepričljiv. Zadnji kilometer je prevozil povsem v ospredju, na čelu. Vseskozi se je tako oziral po tekmecih: “Seveda bi mi bolj ustrezalo, če bi bil na drugi ali tretji poziciji, da bi lahko nadziral poteze konkurentov, vendar pa sem bil prvi. Nisem pa vedel, kje so ostali, kako daleč za nami so. Odločen sem bil, da se ne ustavimo. Nekoliko sem zmanjšal ritem samo zato, da sem še prihranil nekaj moči za sprint. Ko tristo metrov do cilja niso napadli, sem se odločil, da bom izkoristil priložnost in sem začel s sprintom.”

Lani na prvenstvu ni nastopil, saj je bil poškodovan. Na prologu dirke po Franciji je hudo padel in si poškodoval koleno. Mnogi so pričakovali, da bo končal kariero, a se je vrnil ravno tako močan: “Vse, kar se je po padcu na lanskem Touru še zgodilo, je bilo zame darilo. Strah me je bilo, da bom moral končati kariero. V uspešno okrevanje nisem bil prepričan. Vendar pa se mi je uspelo vrniti in osvojiti mavrično majico. Karkoli še pride, bo veliko darilo.” Očitno je bil po poškodbi odločen, da vendarle poskusi osvojiti mavrično majico, pa čeprav se je zdelo, da mu je do konca kariere ne bo uspelo:

“Na to sem že večkrat pomislil, vendar pa s tem nisem bil več obseden. Vsako leto sem se vrnil z željo, da poskušam odpeljati čim bolje. Težko je bilo, saj sem vedno veljal za favorite. Na srečo se je tokrat vse izšlo. Od vremena in trase do ekipe.” Kako mu je odleglo, smo lahko videli vsi. Po prihodu na cilj solz ni mogel zadržati. “Večkrat sem že jokal, vendar pa je resnica v tem, da je to zares poseben trenutek. Ta naslov sem lovil celo večnost. Osvojil sem že šest medalj, vendar ne zlate. Končno sem jo. Neverjetno je. Moram se zahvaliti španski reprezentanci. Skupaj smo opravili priprave v Sierri Nevadi, kar mi je zelo pomagalo. Res smo se dobro ujeli. Med dirko smo vedeli, kje je kdo. Vsi so mi bili v veliko oporo pri tej zmagi.”

Valverde je zdaj že prišel v Španijo. V spremstu selektorja Javierja Mingueza je prišel v Madrid. Tam je zbranim priznal: “Na to zmago sem dolgo čakal in upal. Vedno sem si želel postati svetovni prvak. Lovil sem tudi zmago na Touru, vendar te nisem bil sposoben doseči. Končno mi je uspelo postati svetovni prvak.” Njegov naslov so mnogi sprejeli z neodobravanjem, saj je v preteklosti zaradi vpletenosti v dopinško afero Operacion Puerto moral prestati dveletno kazen.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ