Valverdeju še zlato kolo

Valverdeju še zlato kolo
27.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Alejandro Valverde je bil deležen posebne časti. Francoska kolesarska revija Velo vsako leto podeli Velo d’Or najboljšemmu kolesarju sezone. To je Valverde.

Velo d’Or. Lahko bi mu kar rekli zlato kolo. Podobno, kot vse to poznamo tudi v Sloveniji in ga najboljšim podelijo na zaključni dirki v Podsmreki. Revija Velo je to nagrado prvič podelila leta 1992, takrat in tudi naslednje leto jo je prejel Miguel Indurain. Alejandro Valverde je očitno letošnji junak. Po hudi poškodbi kolena na lanskem Touru se je letos uspel vrniti v velikem slogu. Sicer prvič po letu 2013 ni uspel zmagati vsaj na eni izmed ardenskih klasik – Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege – je pa zato dobil vse krajše etapne dirke, na katerih je nastopil.

To so bile dirka po Valenciani, Abu Dabi Tour, dirka po Kataloniji in La Route d’Occitanie. Tour de France je končal na 14 mestu, dirko po Španiji pa, potem ko je prav v zadnji gorski etapi krepko popustil, na petem mestu. Tisto, kar najbolj šteje pa je naslov svetovnega prvaka. Na zahtevni progi v Innsbrucku je v sprintu premagal Romaina Bardeta, Michaela Woodsa in Toma Dumoulina. Na UCI-jevi svetovni lestvici je sezono končal na prvem mestu, na lestvici World Toura pa je zaostal samo za Simonom Yatesom in Petrom Saganom.

Valverdeja na predstavitvi trase dirke po Franciji ni bilo – tam ponavadi podelijo Velo d’Or – saj se z ekipo Movistar mudi na prvih pripravah pred sezono 2019. Trenutno so v Pamploni, rojstnem kraju prej omenjenega Induraina in prav zmagovalec petih Tourov je Valverdeju predal nagrado. “Ta nagrada je zame velika čast in ponosen sem na to. Še bolj tudi zato, ker mi jo je podelil veliki Miguel Indurain,” je dejal Valverde. Pri reviji podelitijo tudi Velo d’Or za najboljšega francoskega kolesarja. Letos je nagrado prejel Thibaut Pinot, ki je ob koncu sezone dobil tudi klasično dirko po Lombardiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ