Van Aert nadaljuje z vrhunsko formo in zmagami v prazničnem času

Van Aert nadaljuje z vrhunsko formo in zmagami v prazničnem času
27.12.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UCI

Wout van Aert je v nedeljo dobil težko pričakovani ciklokros v Dendermondeju, danes pa še dirko serije Superprestige v Zolderju in potrdil, da je ta čas nesporno najmočnejši ciklokrosist sveta.

Ciklokrosistična mrzlica je v nedeljo vsaj nekoliko oplazila tudi Slovenijo, v Stožicah je bil najhitrejši Tadej Pogačar, pravi spektakel pa se je odvijal tudi v Dendermondeju, kjer je bila na Boxing Day na sporedu dirka svetovnega pokala.

Prvič letos so bili na štartu Wout van Aert, Mathieu van der Poel in Tom Pidcock. Najhitreje je začel van der Poel, ki se je v blatu na dirki, ki je bila brez gledalcev kar nekoliko čudna, v ospredje odpeljal s Toonom Aertsom.

Van Aert v ozadju ni paničaril, lepo je stopnjeval ritem in ujel vodilna kolesarja, nato pa so se približno 40 minut izmenjavali na čelu. Šele takrat je v težkih razmerah van Aertu uspelo zlomiti odpor van der Poela in se odpeljati zmagi naproti, Nizozemec je bil drugi, Toon Aerts pa tretji na 12. dirki za svetovni pokal v letošnji sezoni.

Danes se je dirkanje v prazničnem času nadaljevalo v Zolderju, kjer je bila na sporedu dirka serije Superprestige. Vnovič so bili na štartu vsi zvezdniki, ki pa so začeli iz druge vrste, saj letos še niso veliko dirkali na Superprestigih. Najbolje se je na asfaltu steze formule 1, ki je »gostila« štart dirke, znašel Daan Soethe, van Aert pa si je izboril mesto v njegovem zavetrju in se takoj prebil v ospredje. Pidcock in van der Poel sta imela več dela, a sta se prav tako prebila v prvo skupino.

Ob koncu prvega kroga je van Aert že začel stopnjevati pritisk in z njim so ostali le še Toon Aerts, Quinten Hermans, Corne van Kessel, nekaj časa kasneje pa sta se pridružila še Eli Iserbyt in Pidcock. Van der Poel je s pomočjo ekipnih kolegov ob začetku drugega kroga še enkrat uspel priti v ospredje.

Vse je bilo zaman, saj je van Aert nadaljeval z res vrhunsko formo in se odpeljal vsem tekmecem. Lov je bil neuspešen, belgijski državni prvak je trenutno za razred močnejši od konkurence in Tom Pidcock se je moral zadovoljiti z drugim, Iserbyt pa s tretjim mestom.

Mathieu van der Poel je v lovu za van Aertom naredil napako in padel, zato je izgubil stik z zasledovalno skupino. Na sredini dirke je bil na 9. mestu, nato pa je ocenil, da nadaljevanje ne bi imelo smisla in je odstopil, morda tudi zaradi poškodbe kolena, ki je še ni povsem pozdravil.

V ženski konkurenci je bila v Zolderju prepričljiva Lucinda Brand, ki je dirkala odlično, a ji je bila Fem van Empel kos do samega zaključka, ko jo je izkušenejša rojakinja strla v boju za zmago. Tretja je bila Annemarie Worst, ki je v boju za tretje mesto prehitela Shirin van Anrooij.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ