Van Aert proslavljal, David Gaudu pa slavil v 3. etapi Dofineje

Van Aert proslavljal, David Gaudu pa slavil v 3. etapi Dofineje
07.06.2022 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O., Sirotti

Wout van Aert si je v šprintu na vrhu vzpona Chastreix-Sancy privoščil redko videno napako – v šprintu je prehitro dvignil roki v zrak in na ciljni črti ga je za pol kolesa prehitel David Gaudu. Roglič v glavnini.

Tudi tretja etapa dirke po Dofineji je potekala v skladu s pričakovanji. Dva kategorizirana vzpona 3. In 4. Kategorije za najboljše kolesarje nista bila posebni oviri, odločalo pa se je na prvem ciljnem vzponu na dirki do Chastreix-Sancya. Dolg je bil 6,2 km s 5,6 % povprečnim naklonom.

Na začetku vzpona je ekipa Jumbo Visme, ki je opravila glavnino dela, ujela še zadnjega ubežnika in lov na etapno zmago je bil odprt. Nato je tempo navil Steven Kruijswijk in odpadel je nosilec rumene majice Alexis Vuillermoz, tako da je bilo v igri tudi skupno vodstvo.

Kolesarji Jumbo Visme so se izkazali, Jonas Vingegaard je 2 km pred ciljem zdesetkal vodilno skupino, začeli so se napadi, ob poizkusu Bena O’Connorja pa je bil Primož Roglič takoj zraven. Kilometer kasneje, ob vstopu v zadnjih 1000 metrov dirke, se je Rogla pomaknil na čelo glavnine in za trenutek se je zdelo, da bo z napadom šel po etapno zmago in rumeno majico.

A je umiril tempo, saj je Wout van Aert trpel na repu vodilne skupine, tako da je imel Belgijec dovolj časa, da se je pomaknil nazaj na čelo in si nabral moči pred šprintom. Začel ga je prvi, slabih 300 metrov pred ciljem in bil je v odličnem položaju, celo tako samozavesten je bil, da je že dvignil roki v zrak.


Nato pa je na ciljni črti z metom kolesa mimo prišel Francoz David Gaudu, ki je presenetil van Aerta in ga premagal za pol kolesa. Belgijec je lahko le nemočno opazoval slavje Francoza in obžaloval dobljeno etapo, ki jo je po nepotrebnem zapravil. Je pa van Aert spet oblekel rumeno majico vodilnega, s katero bo začel jutrišnji dobrih 30 kilometrov dolg kronometer, ki bo pokazal pravo razmerje moči v Dofineji.

Roglič je po opravljenem delu za ekipnega kolega ostal v času zmagovalca in je še naprej poravnan z največjimi tekmeci, le Gaudu ima zdaj pred njim po zaslugi odbitnih sekund 10 sekund naskoka. Jutri bo Roglič, če je res v pravi formi, ob Filippu Ganni favorit za etapno zmago in za to, da se utrdi v skupnem vodstvu in tlakuje svojo pot proti prvi skupni zmagi na tej dirki. Nasmihala se mu je že leta 2020, pa mu jo je v predzadnji etapi nato odnesel grd padec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ