Van Aertova premoč, Bujakova, Eržen in Valjavec opozorili nase

Van Aertova premoč, Bujakova, Eržen in Valjavec opozorili nase
26.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kuurne-Bruselj-Kuurne: Van Aert do suverene zmage, Mohorič dolgo lovil ubežnike. V ospredju tudi Bujakova. Hirshi najboljši v Franciji. Med najboljšimi tudi Eržen in Valjavec.

Wout Van Aert
Kuurne-Bruselj-Kuurne. Po izjemnem dirkanju na sobotni preizkušnji svetovne serije Omloop Het Nieuwslbad - dobil jo je Jan Tratnik - se je veliko kolesarjev udeležilo tudi nedeljske dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne. Med temi so bili tudi sobotni junak Jan Tratnik, pa Matej Mohorič in Matevž Govekar.

V primerjavi z Omloop Het Nieuwsblad velja ta dirka za nekoliko lažjo, saj je predvsem v drugem delu trasa nekoliko bolj ravninska. Zato mnogi sprinterji računajo oziroma upajo na priložnost. A 195 kilometrov dolga dirka je bila tokrat od samega začetka v Kortrijku zelo hitra, saj so se napadi hitro vrstili. Šele po skoraj sto kilometrih dirkanja se je izoblikovala ubežna skupina.

Sestavljali so jo Luke Rowe (Ineos Grenadiers), Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale), Fran Miholjević (Bahrain-Victorious), Luca Mozzato (Arkea-B&B Hotels) in Jasper De Buyst (Lotto Dstny). V ozadju pa je kmalu pospešila Visma Lease a Bike. Ritem je narekoval kar Dylan Van Baarle in ubežniki niso prav dolgo vztrajali v ospredju. Na vzponu Mont Saint Laurent pa je že napadel Wout Van Aert. Sledili so mu lahko le Tim Wellens, Oier Lazkano in Laurence Pithie.

Četverica si je hitro privozila pol minute prednosti. Do cilja pa je bilo še zelo daleč. Pithie je popustil 65 kilometrov pred ciljem, medtem ko sta se v lov za vodilnimi podala Matej Mohorič in Matteo Jorgenson. Vseskozi sta se vozila med ubežniki - imela sta že manj kot 50 sekund zaostanka - in večjo skupino zasledovalcev, a postopoma sta izgubljala priključek z vodilnimi. Ujeti sta uspela Pithieja, a kaj, ko so ubežniki samo še povečevali prednost.

Ta se je povečala na več kot tri minute. Čeprav je bil Lazkano v ospredju povsem izčrpan, je bilo jasno, da trojice nihče ne more ujeti. Ob vstopu v zadnje tri kilometre je vse bolj organizirana glavnina uspela ujeti Mohoričevo skupinico. V ospredju so taktizirali, a se na koncu med sabo udarili v sprintu. Najmočnejši je bil Wout Van Aert. Tim Wellens je bil drugi, tretji pa Oier Lazkano. Povprečna hitrost je znašala kar 45,15 km/h.

“To je bil hiter tempo in brez oziranja sem vedel, da je bila glavnina razbita na več skupin. To je bila edina logična poteza naše ekipe. Na koncu sem bil v precej manjši skupini, kot sem sprva pričakoval, a s tem sem imel lažje delo pri nadziranju vsega skupaj. Če smo spredaj samo trije, te nekdo težje preseneti. Vedel sem, da bo prišlo do napadov, a lažje je, če sta dva ali trije kolesarji, kot pa če bi nas bilo deset,” je dejal Van Aert.

Sprint glavnine, ki ga je zaznamoval padec dobil Christophe Laporte, ki je tako zasedel četrto mesto. Sledili pa so Nils Eekhoff, Emilien Jeanniere, Luke Lamperti, Lionel Taminiaux, Marius Mayrhofer, Jasper Stuyven … Matevž Govekar je bil 78., Matej Mohorič 79., Jan Tratnik pa 112.

Marc Hirschi
V Franciji so bili aktivni kolesarji, ki se nekoliko bolje znajdejo na vzponih kot pa na tlakovanih odsekih. Govorimo o dirki Faun Drome Classic. Etoile sur Rhone je gostil start in cilj 189 kilometrov dolge dirke, na kateri je vozil tudi Domen Novak. Slednji je spet opravil ogromno dela.

Še posebej v zadnjih 50 kilometrih je bila dirka zelo zahtevna. Tako zelo, da so kolesarji posamezno ali pa v manjših skupinicah prihajali na cilj. Pet kilometro pred ciljem je odločilen napad izpeljal Marc Hirschi, ki se je veselil zmage s petimi sekundami prednostim pred včerajšnjim zmagovalcem Juanom Ayusom. Oba sta člana moštva UAE Team Emirates. Tretji je bil Maxim Van Gils. Sleidili so Warren Barguil, Mattias Skjelmose, Bastien Tronchon, Paul Lapeira …

Eugenia Bujak
Eugenia Bujak, ki nastopa za moštva UAE Team ADQ je tudi v Belgiji. Tam je nastopila na enodnevni dirki prve kategorije Omloop Van het Hageland. Aarschot je gostil start, cilj pa po 129 kilometrih dirkanja Tielt Winge.

Dirka s kratkimi, a zahtevnimi vzponi se je izkazala za zelo selektivno. Zmage s kar 1:41 prednosti se je veselila Američanka Kristen Faulkner, ki je v begu sama vztrajala kar 50 kilometrov. Osem kolesrk se je udarilo za drugo mesto, ki je pripadlo Micshi Bredewold. Tretja je bila Pfeiffer Gerogi. Odlično je priložnost izkoristila tudi Eugenia Bujak, saj je dirko končala na sedmem mestu.

Žak Eržen
Sezono je z italijanskim moštvom CTF Victorious začel tudi Žak Eržen. 18-letnik je letos iz mladinskih vrst prestopil med mlajše člane. Za njim pa je že druga enodnevna dirka. V soboto je bil 67. na dirki Coppa San Geo. V nedeljo pa se je izkazal z drugim mestom. Govorimo o dirki GP Misano. Kolesarji so morali premagati 105 kilometrov. Prvi dve mesti sta osvojila kolesarji CTF Victorious. Daniel Skerl je ugnal Eržena.

Erazem Valjavec
Danes so se na na dirki Kuurne-Bruselj-Kuurne pomerili tudi mladinci. Seveda na precej krajši razdalji. Prevoziti so morali 122 kilometrov. Na dirki je bil tudi Erazem Valjavec, ki zastopa ekipo ACROG Tormans. Valjavec je bil odličen. Pridružil se je močni ubežni skupini, ki je štela sedem kolesarjev. Na koncu so ti kolesarji obračunali za zmago. Domačin Aldo Taillieu je bil najboljši, drugi pa je bil Seth Dunwoody. Valjavec je zasedel tretje mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ