Van Aertovi načrti: Eno ima, želi še preostale štiri

Van Aertovi načrti: Eno ima, želi še preostale štiri
30.11.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Eden izmed junakov letošnje sezone Wout Van Aert je za Gazzetto dello Sport nedavno priznal, kaj si zares želi ... zmagati na vseh največjih klasikah.

Wout Van Aert. Za njim je še ena izjemna sezona. Blestel je na krajših etapnih dirkah - na dirki Pariz-Nica in dirki po Dofineji je Primožu Roglič tudi pomagal do zmag - predvsem pa je blestel na dirki po Franciji. Tam je prepričljivo osvojil zeleno majico in Jonasu Vingegaardu izdatno pomagal do končne zmage.

Mnogi so opozorili, da bi se lahko Van Aert v bližnji prihodnosti tudi boril za najvišja mesta v skupnem seštevku na tritedenskih dirkah. Seveda, če bi mu trasa bolj ustrezala. A to možnost je Belgijec zavrnil: "Jaz za tritedenske dirke? Nikoli." Raje razmišlja o enodnevnih klasikah. Mnoge je že dobil, a resno meri na tiste največje. Pet jih spada v to kategorijo. To so Milano-Sanremo, dirka po Flandriji, Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege in dirka po Lombardiji.

Zmage na vseh petih omenjenih dirkah je v kolesarski zgodovini uspelo doseči samo trem kolesarjem - Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck in Rick Van Looy. Vsi so tudi Belgijci. V zadnjih letih se je temu podvigu najbolj približal sveže upokojeni Philippe Gilbert. Dvakrat je bil najboljši na dirki po Lombardiji, dobil je tudi Liege-Bastogne-Liege, Pariz-Roubaix in dirko po Flandriji. Ni pa mu uspelo zmagati na prvi in najdaljši klasiki od Milana do Sanrema, pa čeprav je bil kar dvakrat tretji.

Po drugi strani se lahko Wout Van Aert pri 28 letih pohvali prav s tem, da je dobil dirko Milano-Sanremo. Zmage na ostalih mu še manjkajo, čeprav je bil leta 2020 že drugi na dirki po Flandriji, letos pa drugi na dirki Pariz-Roubaix, medtem ko je ravno tako letos zasedel tudi tretje mesto na povsem drugačni dirki Liege-Bastogne-Liege.

S tem je potrdil, da je zelo vsestranski kolesar in prav lahko bi mu uspel omenjeni podvig, pa čeprav se zdi zaenkrat še zelo oddaljen in skorajda nedosegljiv. "Rad bi dobil tudi Liege in Lombardijo," je Van Aert dejal za Gazzetto. Na stopničkah je bil že na štirih od petih dirk. Samo na dirki po Lombardiji ne, saj tam tudi nikoli ni nastopil. Zdaj se pripravlja na vrnitev v karavano. A najprej s ciklokrosom. Konec tedna ga čaka krstni nastop v novi sezoni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ