Van Avermaet odčital novo lekcijo konkurentom

Van Avermaet odčital novo lekcijo konkurentom
26.03.2017 AVTOR: D. Z.
Greg Van Avermaet je dobil še klasiko Gent-Wevelgem. Drugi je bil Jens Keukeleire, tretji pa Peter Sagan.

Za kolesarji, ki se mudijo na francosko-belgijskih tlakovanih klasikah je nova pomembna dirka. To je že 79. dirka Gent-Wevelgem, ki se je začela v kraju Deinze.

Dirka je dolga kar 249 kilometrov, je pa ena izmed tistih, v katerih so večkrat svojo priložnost iskali tudi sprinterji. Po zmagi Grega Van Avermaeta na dirki Dwars door Vlaanderen smo pričakovali nov spektakel. Na startu so bili praktično vsi najboljši kolesarji za take klasike. Med njimi pa tudi Borut Božič, David Per, Luka Pibernik, Kristijan Koren, Luka Mezgec in Marko Kump. Dvesto kolesarjev se je z minuto tišine najprej spomnilo Antoina Demoitieja, ki se je smrtno ponesrečil na lanski izvedbi dirke.

Takoj po startu pa je šlo zelo hitro, v prvi uri so kolesarji prevozili več kot 50 kilometrov. V tem času se je v ospredju vseeno izoblikovala skupina devetih kolesarjev. To so bili Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Dennis van Winden (Israel Cycling Academy), Elmar Reinders (Roompot - Nederlandse Loterij), Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty Groupe - Gobert), Jay Thomson (Team Dimension Data), Loïc Chetout (Cofidis, Solutions Credits) in Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect).

Privozili so si dobrih šest minut prednosti. Potem pa so se prebudili tudi v glavnini, pobudo pri lovu pa je prevzel FDJ. Na ozkih cestah je prišlo tudi do številnih padcev. Potem, ko so kolesarji premagali že sedem, so močnejši veter s strani izkoristili kolesarji moštva BMC. Z napadom so naredili hudo selekcijo. 75 km pred ciljem so se morali kolesarji prvič povzpeti na Kemmelberg in v ospredju sta po tem klancu vztrajala samo še Chetout in Van Hecke.

V razpadli glavnini pa so pobudo prevzeli člani Quick Stepa. Na tlakovanem odseku je napadel Zdenek Štybar. V ozadju je prišlo do novih padcev. Tudi pred začetkom vzpona na Baneberg so nekateri padli, Peter Sagan pa se je komajda izognil padcu. Sledilo je še zadnje prečkanje Kemmelberga. Tu je napadel Greg Van Avermaet. Le redkokdo mu je lahko sledil. Tudi Peter Sagan je potreboval kar precej časa, da se mu je priključil.

Na spustu so ju ujeli še Degenkolb in Boasson Hagen. Potem se je predvsem Peter Sagan dolgo trudil, da jih prvi zasledovalci ne bi ujeli. A vendarle sta se dve skupini 30 km pred ciljem združili. Deset kilometrov kasneje ta skupina ni več sodelovala. Čeprav so imeli ubežniki vsega pol minute prednosti pred glavnino, so pričeli z napadi. Prvi je skočil Jens Keukeleire. Ob drugem poskusu mu je sledil Van Avermaet. Sagan se je do njiju preselil nekoliko kasneje.

Priključek pa sta ujela še Terpstra in Andersen. 15 km pred ciljem pa je prišlo do ključnega trenutka. Terpstra pri narekovanju ritma, potem ko se mu je Sagan umaknil, ni želel sodelovati. Do takega taktiziranja pa ni bilo Van Avermaetu in Keukeleiru. Takoj sta pospešila, medtem ko je Sagan s spogledovanjem izgubil priložnost za ubranitev lanske zmage.

Kljub taktiziranju v zadnjem kilometru – približevala se jima je tako dvojica Sagan/Terpstra kot glavnina – sta imela Van Avermaet in Keukeleire dovolj prednosti, da sta se lahko udarila za zmago. V dolgem sprintu pa je bil najboljši Van Avermaet, ki je dobil že tretjo klasiko v letošnji sezoni. V boju za tretje mesto je Peter Sagan premagal Nikija Terpstro. Sprint večje skupine je dobil John Degenkolb. Sledili so še Boonen, Deusschere, Matthews, Gaviria, Modolo … Luka Mezgec je bil 26., Luka Pibernik 54., Borut Božič 83. Odstopili so Kristijan Koren, Marko Kump in David Per.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ