Van der Breggnova in Blaakova počasi končujeta karieri, a ostajata v kolesarstvu

Van der Breggnova in Blaakova počasi končujeta karieri, a ostajata v kolesarstvu
11.05.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Dve izmed najboljših kolesark minulega desetletja, Anna van der Breggen in Chantal Blaak, bosta zaključili tekmovalni karieri po sezonah 2021 oziroma 2022.

Anna van der Breggen na SP v Yorkshiru. 

Nizozemski kolesarki Anna van der Breggen in Chantal van den Broeck - Blaak sta napovedali, da bosta v kolesarstvu ostali le še naslednje leto, nato pa se bosta preselili v vodstveno strukturo ekipe Boels - Dolmans in nadaljevali delo kot trenerki in športni direktorici.

Ekipa Boels - Dolmans se je znašla v težavah, ko sta njihova glavna sponzorja odpovedala sodelovanje, a je obstoj ekipe rešilo podjetje SD Worx, kakor se bo od sezone 2021 do 2024 imenovala ekipa.

Nekoliko presenetjiva je bila napoved o upokojitvi Anne van der Breggen, nekaj časa najboljše kolesarke na svetu, ki zagotovo sodi med najboljših pet minulega desetletja. Van der Breggnova je blestela na vseh terenih, zmagovala je na 12 klasikah, bila je svetovna prvakinja, dvakrat je dobila ženski Giro in leta 2018 postala tudi olimpijska prvakinja v Riu.

V aprilu je dopolnila šele 30 let, a je napovedala, da se po olimpijskih igrah prihodnje leto, kjer bo branila zlato na cestni dirki, poslavlja od aktivnega kolesarstva: »Že nekaj časa se pripravljam na novo poglavje v svoji karieri in ko mi je vodstvo ekipe ponudilo možnost, da nadaljujem kot trenerka, sem bila navdušena. Pripravljena sem, da v letu 2021 odpeljem še zadnjo polno sezono na cesti, saj je letošnja bolj kot ne izgubljena, po olimpijskih igrah pa bo moje kariere konec.«

Van der Breggnovi se bo nekaj mesecev kasneje pridružila tudi Chantal Blaak, ena od kapetank ekipe, ki bo dirkala še na spomladanskih klasikah v sezoni 2022, ki so bile vedno njena specialiteta. Sloviti nizozemski kolesarski imeni sta tako sledili stopinjam marsikaterega od njunih moških kolegov, ki so se po karieri preselili v ekipni avtomobil, v ženskem kolesarstvu pa to doslej ni bila tako ustaljena praksa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ