Van der Breggnovi ženska "puščica", Bujakova 26.

Van der Breggnovi ženska "puščica", Bujakova 26.
23.04.2015 AVTOR: Matej Zalar
Odsotnost Marianne Vos je izkoristila Anna van der Breggen in se veselila prve zmage na Valonski puščici. Prvič je na dirki nastopila tudi ekipa BTC.

18. La Fleche Wallonne Feminine, rezultati:

1. Van Der Breggen Anna (Rabo Liv) 3.18.46

2. Van Vleuten Annemiek (Bigla Pro Team) +0:12

3. Guarnier Megan (Boels Dolmans) +0:20

26. Bujak Eugenia +2:36

41. Batagelj Polona +4:31

61. Ritter Martina +6:45

 

Kolesarke so prevozile dva zahtevna kroga v skupni dolžini 121 kilometrov, dvakrat so premagale tudi znameniti "zid" Mur de Huy. Skupno so imele na sporedu devet vzponov, zaključek s Cote de Cherave pred Murom pa je bil enak kot na moški dirki. 

Tempo je bil že od štarta zelo visok, zato v prvi uri dirke sploh ni prišlo do pobega. Ritem so narekovale ekipne kolegice Lizzie Armistead v ekipi Boels Dolmans. Za prvo "dramo" na dirki je poskrbela svetovna prvakinja Pauline Ferrand-Prevot, ki se je na 49. kilometru zapletla v padec, po težavah s kolesom pa je kar nekaj časa lovila glavnino. Ujela jo je tik pred prvim vzponom na Mur de Huy.

Prvi resni napad je prišel na 81. kilometru, ko sta se odpeljali Lauren Komanski (Team USA) in Lizzie Williams (Orica-AIS). Prednost ubežnic ni nikoli narasla nad 20 sekund, ujeti pa sta bili dobrih 10 kilometrov kasneje. Izjemen tempo na vzponu Cote de Bohissau je peloton razbil na pol, v ospredju pa je ostalo le slabih 30 kolesark. Med njimi je bila tudi Eugenia Bujak, letos najuspešnejša kolesarka ekipe BTC City Ljubljana. 

V ozadju je ostala nosilka bele majice vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala Jolien D'Hoore (Wiggle Honda). V ospredju sta neuspešno poizkušali napasti Roxanne Knetemann (Rabo) in Annemiek van Vleuten (Bigla), vendar je bil tempo Boels Dolmansa previsok. Van der Breggnova je ubežnici ujela na vzponu Cote de Cherave, na Muru 450 metrov pred ciljem še enkrat napadla in sama prečkala ciljno črto. Van Vleutnova je zaostala 12 sekund, Megan Guarnier pa 20. 

Najboljša kolesarka ekipe BTC je bila Eugenia Bujak, ki je dirko z dobrima dvema minutama in pol zaostanka končala na 26. mestu. Polona Batagelj je bila 41., Martina Ritter pa 61. Za ekipo BTC-ja so nastopile še Mia Radotić, Jelena Erić in Elena Valentini, vendar niso prišle do cilja.

Van der Breggnova je z zmago na 18. izvedbi ženske valonske puščice prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ