Van der Haar pred domačimi gledalci postal evropski prvak v ciklokrosu

Van der Haar pred domačimi gledalci postal evropski prvak v ciklokrosu
08.11.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UEC

Lars van der Haar je postal presenetljivi evropski prvak v ciklokrosu, potem ko je v zaključku strl belgijsko falango, ki je zasedla preostala mesta v prvi šesterici. V ženski konkurenci je EP dobila Lucinda Brand.

Evropsko prvenstvo v ciklokrosu je dirki v članski kategoriji dobilo šele leta 2015, a se je, podobno kot na cesti, dirka zelo hitro uveljavila v koledarju. Letos je prvenstvo gostil Col du VAM v Drentheju na Nizozemskem, prvi favoriti pa so bili po zaslugi prevlade v svetovnem pokalu Belgijci.

Dirka se je začela v znamenju kolesarjev v modrih dresih z belgijsko trobojnico na prsih, po padcu in večji selekciji v prvem krogu je v ospredju ostalo le šest kolesarjev, med katerimi le Lars van der Haar ni bil Belgijec. Vsi favoriti za kolajne so bili v ospredju, tudi najboljša iz svetovnega pokala Eli Iserbyt in Michael Vanthorenhout.

Van der Haar je imel v drugem krogu težave na delu proge ob boksih, kjer je bilo blato res globoko, zato je zdrsnil na osmo mesto, takrat je zaostal tudi Iserbyt, kar je bilo precejšnje presenečenje. Van der Haar se je nato odločil še za menjavo kolesa, kar je bilo precej tvegano, saj je bila proga v boksih v zelo slabem stanju in temu primerno počasna.

Hermans je bil hiter, a ne dovolj za domačina

Zdelo se je, da je boj za kolajne odločen, a je imel van der Haar drugačne ideje. Ob podpori domačih gledalcev je na progi, ki je favorizirala eksplozivne kolesarje, počasi lovil kolesarje pred seboj, najprej Toona Aertsa in Vanthorenhouta, na začetku predzadnjega kroga pa še vodilnega Quintena Hermansa.

Občinstvo je norelo in spodbujalo van der Haara, ki je izkoristil napako Hermansa v enem od ovinkov in se mu odpeljal nekoliko naprej. Hermans je bil razpoložen, a je bil tudi Nizozemec v ospredju neizprosen in uspelo mu je prvemu prečkati ciljno črto na Col du Vamu.

»Moral sem pustiti Belgijcem, da narekujejo tempo in dirkajo po svoje, enostavno ne bi mogel pokrivati vseh. Dirka je bila težka, a nisem bil prepričan, da mi bo uspelo ujeti Hermansa. Poizkušal sem do konca in uspelo mi je,« je bil navdušen van der Haar. Srebro je pripadlo Hermansu, bron pa Vanthorenhoutu.

Mavrični majici je dodala še evropsko

V ženski konkurenci je slavila prva favoritinja in svetovna prvakinja, Nizozemka Lucinda Brand, ki vodi tudi v svetovnem pokalu. Druga je bila mlada Madžarka Kata Blanka Vas, tretja pa Yara Kastelijn (Niz). Domačini so prevladovali tudi v drugih kategorijah, za Nizozemsko sta naslova prvakov slavila še Shirin van Rooij in Ryan Kamp.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ