Van der Poel še enkrat pokazal svojo moč, Lopez prvi na Ventouxu

Van der Poel še enkrat pokazal svojo moč, Lopez prvi na Ventouxu
09.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Alpecin Fenix

Mathieu van der Poel je dobil tudi tretjo etapo dirke po Švici. Potem ko je v drugi etapi napadal in na koncu slavil z dolgim šprintom, je bil tokrat najhitrejši v šprintu večje skupine.

Za Mathieuja van der Poela je dirka po Švici prva po nastopu na klasikah, vmes je dirkal z gorskim kolesom, te preizkušnje pa naj bi mu služile predvsem kot prepotrebni kilometri za dirko po Franciji.

A je van der Poel očitno tudi brez tekmovalnega ritma na cesti skorajda nepremagljiv. V drugi etapi je najprej napadal, nato so ga tekmeci v zaključku ujeli, a jih je z dolgim šprintom uspel ugnati. V tretji etapi je odločal klasični ciljni šprint večje skupine 45 kolesarjev, v kateri pa zaradi razgibane trase v zaključku ni bilo nekaterih najhitrejših kolesarjev.

Cesta se je v zaključku vzpenjala, na težkem terenu je Ivan Garcia Cortina napadel 9 kilometrov pred ciljem, ujeli so ga šele po dolgem lovljenju Xandra Meurisseja, ekipnega kolega van der Poela.

»Počutil sem se zelo dobro, načrtoval sem, da v zaključku poizkusim z napadom, tako kot v drugi etapi. Ciljno črto smo enkrat že prevozili pred šprintom, videl sem zaključek in odločil sem se, da počakam na šprint, saj mi je zelo ustrezal,« je pojasnil van der Poel, ki je po zaslugi odbitnih sekund oblekel tudi rumeno majico vodilnega. Do tretje etape vodilni Stefan Kung je končal v vodilni skupini, a je zdrsnil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Profil 4. etape.

Šprint je sicer po dolgem lead-outu Maurija Vansevenanta prvi začel Julian Alaphilippe, dobrih 200 metrov pred ciljem pa je potegnil van der Poel in brez težav priletel mimo, Alaphilippa pa je do ciljne črte prehitel še rojak Christophe Laporte.

Danes je pred kolesarji večinoma ravninska etapa z vzponom druge kategorije v zaključku in spustom do cilja, ki bi vnovič lahko ustrezala van der Poelu, če bo zdržal na vzponu, sicer pa bo prvi favorit Alaphilippe, ki prav tako kaže dobro formo v Švici.

Lopez najhitrejši na Ventouxu

V Franciji je potekala tretja izvedba enodnevne dirke na Mont Ventoux, ki je tokrat pripadla Miguelu Angelu Lopezu. Na prvem delu vzpona so tempo narekovali kolesarji AG2R-a, nato pa je Lopez napadel že 12 kilometrov pred ciljem. Ben O'Connor mu ni uspel slediti, kmalu se je izkazalo, da je Lopez na vetrovni gori za razred boljši od tekmecev in na koncu je slavil z 2:30 prednosti pred prvim zasledovalcem Oscarjem Rodriguezom iz Astane. S tretjim mestom je uspeh Movistara dopolnil Enric Mas. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ