Van der Poel v napetem finišu komajda zadržal nalet Pogačarja

Van der Poel v napetem finišu komajda zadržal nalet Pogačarja
14.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: RCS Sport

Mathieu van der Poel je bil skoraj 60 kilometrov sam v begu, zdelo se je, da bo brez težav slavil etapno zmago, po še eni izjemni predstavi pa je bil Tadej Pogačar na koncu le nekaj metrov prekratek.

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja se je nadaljevala z zelo zanimivo krožno etapo s štartom in ciljem v Castelfidaru. Tokrat so kolesarji občutili muhavost spomladanskega vremena, pričakali so jih močan veter, dež in mraz, termometer se je spustil pod 10 stopinj Celzija.

V težkih pogojih se je Mathieu van der Poel počutil kot riba v vodi, zato je sam napadel skoraj 60 kilometrov pred ciljem. Sledil mu ni nihče, prav tako pa nihče v glavnini ni imel pravega odgovora na njegovo pospeševanje in prednost Nizozemca je hitro narasla na tri minute.

Ekipa UAE Emirates je bila vnovič zdesetkana v ospredju, a je van der Poel v soboto izgubil 20 minut v skupnem seštevku, tako da ga Pogačar ni rabil za vsako ceno uloviti, narekovanje tempa je prepustil svojemu zadnjemu pomočniku Davideju Formolu, ki se je tokrat izkazal z odlično vožnjo.

A bolj kot Formolo je tekmece Slovenca v modri majici vodilnega oviral dež in drug za drugim so zaradi mraza odpadali iz vodilne skupine, ki je štela le še dobrih 10 kolesarjev. Tudi Wout van Aert je deloval premraženo, zato ga je 17 kilometrov pred ciljem Tadej Pogačar napadel, Belgijec pa zanj ni imel odgovora.

Ob začetku pospeševanja Pogačarja je prednost van der Poela v ospredju znašala tri minute in kljub zelo razgibanemu terenu se je zdelo, da jo bo Nizozemec brez težav zadržal do ciljne črte. Pogačar pa je bil še enkrat več v izjemni dnevni formi, lovil ga je na vso moč in hkrati povečeval prednost pred van Aertom za njim.

Zanimivo je postalo, ko je van der Poel očitno zašel v težave, začel je opletati z rameni, pomagala mu ni niti energijska ploščica, prednost pa se je iz kilometra v kilometer topila. Pogačar je jurišal, van der Poel pa omagoval in ob vstopu v zadnji kilometer in vzpon do clja je imel Nizozemec le še 20 sekund naskoka.

Nato je vendarle izbrskal še zadnje atome moči in zdržal do cilja, Pogačar pa se mu je vmes že približal na manj kot 50 metrov, a mu je za izjemen podvig vendarle zmanjkal kakšen kilometer ceste. Nizozemec si je z borbeno vožnjo zmago zaslužil, Pogačar pa je lahko zadovoljen, ker je proti Woutu van Aertu pridobil novih 40 sekund.

V skupnem seštevku ima 1:15 naskoka pred Belgijcem, v jutrišnji šprinterski etapi sprememb v skupnem seštevku najbrž ne bo, skupno zmago na Tirrenu - Adriaticu pa bo Pogačar potrjeval v torek na posamičnem kronometru (povsem ravninski, 10,1 km) v San Benedettu del Trontu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ