Van der Poel v poletje na cesti in potem na gorskem kolesu

Van der Poel v poletje na cesti in potem na gorskem kolesu
06.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Mathieu Van der Poel se pospešeno pripravlja na dirko po Franciji. Po njej pa bo nastopil na svetovnem prvenstvu. A kar v dveh različnih disciplinah.

Potem, ko je dobil veliko klasiko Pariz-Roubaix se je Mathieu Van der Poel umaknil in ni več tekmoval. Po napornem prvem delu sezone se je posvetil pripravam na dirko po Franciji. Predvsem pa z zavedanjem, da je za njim izjemen prvi del sezone. Najprej je postal svetovni prvak v ciklokrosu, potem pa je dobil dve veliki klasiki - Milano-Sanremo in Pariz-Roubaix. Vmes je bil drugi na dirki po Flandriji, kjer ga je premagal samo Tadej Pogačar.

"Zagotovo je zdaj čas, da Tour končam. Želim odpeljati dober Tour, podobno kot sem lani odpeljal Giro. Mislim, da nima smisla preveč razmetavati z močjo med dirko, vendar pa se tudi varčeval ne bom."

Zdaj se vrača na dirke. Najprej bo 10. junija nastopil na enodnevni dirki Dwars door het Hageland, potem pa še na etapni dirki po Belgiji. Zanimiva izbira, kajti mnogi zvezdniki, ki se pripravljajo na veliki Tour izberejo ali dirko po Dofineji ali dirko po Švici. A Van der Poel ima razloge za tako potezo: "Bolje, da grem na polno in poskušam dobiti dirko po Belgiji, kot pa, da se vozim v disko skupini v Švici. Če odšteješ kronometre, gre za podobno število dni dirkanja."


"Tam bom brez pritiska, v tednu po cestni dirki pa se bom poskušal čim bolj privaditi na gorsko kolo. Tako ali tako bom že tam, morda pa se zgodi kaj lepega."

V Belgiji bo pet etap, od tega je ena vožnja na čas. V Švici pa je osem etap, od tega sta dva kronometra. Letos so se z ekipo odločili, da nekoliko manj dirka, a na dirke pride vrhunsko pripravljen in tudi spočit. Kmalu ga čaka tretji nastop na Touru. Dirke do zdaj še ni končal. Lani je odstopil zaradi slabe pripravljenosti, predlani pa je dobil drugo etapo, nosil rumeno majico, a je Tour zapustil zaradi priprav na olimpijske igre.

"Za Tour sem motiviran. Prvič prihajam na dirko zares vrhunsko pripravljen. Ne, da bi moral razmišljati o čemerkoli drugem. Zato se veselim morda zame najuspešnejšega Toura. Mislim, da bomo imeli močno ekipo." Van der Poel želi prvič tudi priti vse do Pariza, čeprav že razmišlja tudi o nastopu na svetovnem prvenstvu, ki bo letos že avgusta:

"Pariz je zadnja postaja pred svetovnim prvenstvom. Zagotovo je zdaj čas, da Tour končam. Želim odpeljati dober Tour, podobno kot sem lani odpeljal Giro. Mislim, da nima smisla preveč razmetavati z močjo med dirko, vendar pa se tudi varčeval ne bom." Kot pa je sam omenil, je tu še svetovno prvenstvo. Gostil ga bo Glasgow. Ker gre za združeno prvenstvo vseh kolesarskih disciplin, bo na sporedu že avgusta. Van der Poel si postavlja poseben izziv.

Želi nastopiti tako na cestni dirki kot v olimpijskem krosu. "Na pripravah na La Plagne smo govorili o tem. Če bo vse v redu, bom nastopil tudi v olimpijskem krosu. Čeprav bo tekma teden dni po cestni dirki, bom tam brez pravih, specifičnih priprav. Tam bom brez pritiska, v tednu po cestni dirki pa se bom poskušal čim bolj privaditi na gorsko kolo. Tako ali tako bom že tam, morda pa se zgodi kaj lepega. Forma bi morala biti dobra, poskusil bom."

Očitno želi v olimpijskem krosu nastopiti tudi na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu. V Tokiu se mu nastop ni posrečil, saj je na dirki grdo padel in si poškodoval hrbtenico. Prvak je postal Tom Pidcock. Van der Poel se zaveda, da bo moral v drugem delu sezone osvojiti dovolj točk, če želi Nizozemski priboriti mesto na startu v Parizu: "Gre za nekaj hazarderstva, vendar moramo poskusiti dobiti to startno mesto v Parizu. Če želim biti tam, potem moram pač dirkati z gorskim kolesom."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ