Van der Poel zdrvel na Bretanski zid, Pogačar in Roglič drugi in tretji

Van der Poel zdrvel na Bretanski zid, Pogačar in Roglič drugi in tretji
27.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

V zaključku druge etape je Mathieu van der Poel na Bretanskem zidu v svojem slogu pospešil, tekmeci za njim so se pogledali in z etapno zmago je oblekel tudi rumeno majico. Pogačar in Roglič vnovič zelo razpoložena.

V nasprotju s kaosom prve etape je druga potekala mnogo bolj mirno. Padcem so se kolesarji v veliki večini izognili, zato so danes v zaključku odločale močne noge. Od ubežnikov je najdlje v ospredju vztrajal Edward Theuns, a ni bilo nobenega dvoma, da ga bodo favoriti ujeli, ko se bo razplamtel boj za etapno zmago.

Proti pričakovanjem se je dirkanje na nož začelo že na prvem prečkanju Bretanskega zidu slabih 20 kilometrov pred ciljem, ko je skočil in se odpeljal Mathieu van der Poel. Imel je dobrih 15 sekund naskoka, a je videl, da se glavnini ne bo odpeljal, zato je nekoliko počakal, ko so v ozadju šprint za bonifikacijske sekunde začeli Roglič, Pogačar in Julian Alaphilippe. Van der Poel je osvojil osem sekund, Pogačar pa štiri, nato pa je v glavnini sledilo premirje.



Veliko dela je v naslednjih 10 kilometrih opravil Matej Mohorič, ki je pripeljal Jacka Haiga v ospredje in ga na idealnem položaju zadržal do vznožja zadnjega vzpona na Bretanski zid, ki je bil dolg dobra dva kilometra, najtežji je bil v prvem delu.

Tam je vajo iz kroga pred tem ponovil van der Poel, ki se je spet sam odpeljal naprej, v ozadju pa ne Pogačar, ne Roglič in ne Alaphilippe niso želeli prevzeti bremena lova za nizozemskim tekmecem. Pogledovanja je bilo ravno dovolj, da je van der Poel pod roko še enkrat pogledal nazaj in na lažni ravnini v zadnjem kilometru silovito pospešil ter zdrvel svoji prvi etapni zmagi na dirki po Franciji naproti.

Zasledovalcem je bilo kmalu jasno, da je etapa splavala po vodi, vseeno pa sta se Pogačar in Roglič pomerila za odbitne sekunde na cilju za drugo in tretje mesto v etapi. Vnovič je bil hitrejši Pogačar, ki si je tako v današnji etapi privozil 10 odbitnih sekund.

Mathieu van der Poel je zdaj novi vodilni na dirki po Franciji, že v drugi etapi je oblekel rumeno majico, kar njegovemu dedku Raymondu Poulidorju ni uspelo nikoli, čeprav je kar osemkrat dirko po Franciji končal na zmagovalnem odru. Pogačar je v skupnem seštevku že na tretjem, Roglič pa na četrtem mestu.

Po zahtevnih in zanimivih prvih dveh etapah bodo svojo priložnost v tretji dobili šprinterji. Profil bo spet precej razgiban, a najbrž ne dovolj, da bi prišlo do selekcije med najhitrejšimi kolesarji, zato lahko pričakujemo, da bo po 182,9 kilometrih na cilju v Pontivyju o zmagovalcu odločal šprint.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ