Van der Poel: Danes je šlo zgolj za preživetje

Van der Poel: Danes je šlo zgolj za preživetje
31.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Mathieu Van der Poel. 6 nastopov na dirki po Flandriji. 3 zmage, 2 drugi mesti in četrto v krstnem nastopu ob obilici smole. A prvič je do zmage prišel po samostojnem pobegu! In, kaj je povedal?

“Danes je šlo zgolj za preživetje. Zame je bila to najtežja dirka, ki sem jo kdajkoli odpeljal v takih vremenskih razmerah. Zadnjih 20 kilometrov sem vozil z zaprtimi očmi. Bil sem tako izmučen, da nisem kaj veliko razmišljal. Še enkrat bom moral razmisliti, kaj se je zgodilo.”

To so bile besede velikega zmagovalca dirke po Flandriji. Pravi mojster je postal za to preizkušnje. Ko je nastopil prvič na tej preizkušnji je bil četrti, a je vmes padel v ključnem trenutku dirke. Vseeno se je uspel vrniti in končati na četrtem mestu. Dvakrat je dirko dobil po sprintu dvojice. Najprej proti Woutu Van Aertu, predlani pa je v sprint prišel s Tadejem Pogačarjem. Van der Poel je slavil zmago, Pogačar pa je potem pristal na četrtem mestu.

Lani pa je Pogačar Van der Poela premagal na vzponih in sam prišel do cilja. Van der Poel je bil drugi. Podobno, kot v eni izmed preteklih izvedb, ko je na presenečenje mnogih izgubil sprint proti Kasperju Asgreenu. Zdaj je slavil tretjo zmago. A prvič je na cilj prišel sam. Imel je dovolj časa za posebno slavje, saj je visoko dvignil kolo. Po Petru Saganu mu je na tej dirki uspelo zmagati v dresu svetovnega prvaka.

“Dež je tlakovane vzpone naredil še težje. Še posebej na Koppenbergu - ko je pričelo deževati, sem vedel, da bo tam kaos - je drselo vse do vrha. Takrat sem naredil razliko, a v tistem vetru je bilo do cilja še vedno zelo daleč. Vozil sem na vso moč, a na koncu sem bil povsem izčrpan,” je dejal svetovni prvak. Obenem je pohvalil ekipo, saj je morala skozi celotno dirko trdo delati. Nenazadnje je bil glavni favorit za zmago:

“Ko so nas pričeli iz ostalih ekip napadati, sem fantom rekel, naj imajo čim več pod nadzorom do Koppenberga. Vedel sem, da bom od tam naprej sam. Mislim, da so opravili izjemno delo.” Glede Koppenberga pa: “Vsi smo videli fotografije iz preteklosti in kakšen kaos lahko nastane, če je spolzko. Že s ciklokros dirk sem vedel, kako je, če je tam še blato, tako da sem se zavedal, da bo to ključna točka. Najstrmejši del sem začel s prvega mesta že samo zato, da bi se izognil morebitnim težavam. Bilo je zelo spolzko in težko si imel kakršenkoli oprijem. Nisem pričakoval, da bom ostal sam, a takrat ni bilo več poti nazaj. Proti cilju sem se vlekel in nisem mogel niti približno razviti moči, ki jo ponavadi razvijem v zaključkih.”

Omenil je, da je pomislil na Harrogate, kjer je sicer naredil selekcijo, bežal s pravo skupino, a potem povsem popustil: “Prva ura je bila izjemno hitra, deževalo je, na vsak vzpon smo šli na polno, napadi pa so se vrstili daleč pred ciljem. Mislim, da je to bila zame najtežja Flandrija do zdaj. Mislim, da se zadnjega kilometra še nikoli nisem tako razveselil.”

S tretjo zmago se je Van der Poel po številu zmag izenačil z naslednjimi kolesarji. Fabian Cancellara, Tom Boonen, Johan Museeuw, Eric Leman, Fiorenzo Magni in Achiel Buysse. Če bo dirko dobil četrtič, bo absolutni rekorder. A še prej ga čaka nova velika klasika Pariz-Roubaix. Lani jo je dobil, letos pa bi mu lahko uspel poseben podvig. Dobiti dirko po Flandriji in Pariz-Roubaix v dresu svetovnega prvaka je do zdaj to uspelo Rik Van Looyju leta 1962.

“Z rekordi se pretirano ne obremenjujem. V svoji karieri sem že do zdaj dosegel veliko več, kot sem pričakoval. Trenutno sem izmučen in o Roubaixu ne morem razmišljati. Potreboval bom čas, da se bo zavedel, kaj mi je uspelo. Zmagati na De Ronde v majici svetovnega prvaka si še v sanjah ne bi mogel predstavljati. To je nekaj posebnega,” je na novinarski konferenci še dejal Van der Poel.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ