Van Moer z begom presenetil šprinterje na prvem dejanju Dauphineja

Van Moer z begom presenetil šprinterje na prvem dejanju Dauphineja
30.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Nekoliko v senci zadnje etape Gira se je začel kriterij Dauphine, glavna pripravljalna dirka za julijski Tour. Prvo etapo je po uspešnem pobegu dobil Brent van Moer, ki je zadržal dobrih 20 sekund naskoka pred glavnino.

Prva etapa kriterija Dauphine ali dirke po Dofineji bi morala biti namenjena šprinterjem, a so jim načrte tokrat prekrižali ubežniki. V zaključku so kolesarje čakali razgibani krogi, kjer se je Brent van Moer otresel ostalih treh ubežnikov in se sam odpeljal proti cilju, a ga je čakalo še 16 kilometrov.

Takrat je glavnina zaostajala še minuto in pol in zdelo se je, da bodo 23-letnega Belgijca uspeli ujeti, a je bil van Moer v zaključnih kilometrih, kjer se je cesta večinoma spuščala, dovolj močan, da je do ciljne črte zadržal 25 sekund naskoka. Šprint v glavnini za drugo mesto je dobil Sonny Colbrelli, tretji je bil Clement Venturini.

»Na dirko po Dofineji nimam najboljših spominov (lani je odstopil po padcu v prvi etapi, op. a.), danes pa se mi je vse izšlo po željah. Prvi cilj je bil, da uspem ujeti mesto v pobegu, nato sem lovil in pobral vse točke na gorskih ciljih, potem pa sem videl, da imam dobre noge in poizkusil sem z napadom. Vse se je izšlo in zelo lepo je prvič v karieri zmagati na tako pomembni dirki, kot je Dauphine,« je v cilju povedal van Moer, kolesar Lotto Soudala.

V pelotonu je kopica zvezdniških imen, ki jih julija pričakujemo v ospredju na Touru, tudi Geraint Thomas in denimo Chris Froome, vsi zvezdniki pa so s prvo etapo opravili brez težav. Edina »žrtev« je bil Brandon McNulty, ki je na vzponih v zaključku izgubil stik z najboljšimi in izgubil štiri minute v današnji etapi, boj za skupni seštevek je za Američana tako že končan.

Jutri kolesarje čaka razgibana etapa z dvema vzponoma druge in četrte kategorije v zaključku, cilj etape pa bo po sedem kilometrov dolgem spustu v Saugesu. Na papirju je etapa idealna za ubežnike, morda pa bomo spremljali tudi prve boje med favoriti za skupno zmago na dirki, kjer je bil lani odlično na poti Primož Roglič, nato pa je moral zaradi padca odstopiti pred zadnjo etapo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ