Van Wilder izkoristil taktiziranje, Roglič in Pogačar blizu odra

Van Wilder izkoristil taktiziranje, Roglič in Pogačar blizu odra
03.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka po treh dolinah Vareseja je okronala Ilana van Wilderja, medtem ko sta Primož Roglič in Tadej Pogačar zasedla mesta tik pod odrom.

Dirka Tre Valli Varesine je bila za večino kolesarjev še zadnja preizkušnja pred zadnjo veliko klasiko - dirko po Lombardiji, ki bo na sporedu v soboto. Že po tradiciji se tudi na Tre Valli Varesine na startu pojavijo številni kolesarji, ki bodo med favoriti tudi v soboto.

Že imena zmagovalcev iz preteklosti pričajo o tem, da gre za zelo zahtevno preizkušnjo in letos so bili na startu tudi trije Slovenci. Lanski zmagovalec Tadej Pogačar, prav tako že najboljši na tej dirki Primož Roglič in njegov pomočnik Jan Tratnik. Skoraj dvesto zelo razgibanih kilometrov je bilo pred kolesarji, trasa pa vseeno precej bolj nepredvidljiva, kot tista na dirki po Emiliji, kjer sta prvi dve mesti zasedla Roglič in Pogačar.

Busto Arsizio je gostil start in v prvih 30 kilometrih dirkanja nismo videli nobenega nevarnejšega napada. Potem pa je karavana prišla na kroge v Vareseju in takoj je prišlo do pobega skupine devetih kolesarjev. Prava akcija med močnejšimi kolesarji se je začela približno 70 kilometrov pred ciljem, ko sta pomemben delež prispevala tudi Jan Tratnik in Jay Vine. Pobegniti je uspelo Alaphilippu, Vlasovu in Sivakovu.

Njihovega poskusa je bilo konec dobrih 50 kilometrov pred ciljem. Potem pa je glavnina vstopila v prvega izmed dveh zaključnih krogov in takrat so se na čelu sicer vse manjše skupine že pojavili glavni favoriti. Dobrih 20 km pred ciljem so se v pravi napad oziroma lov za preostalim ubežniki podali kolesarji UAE. 13 kilometrov pred ciljem so bili v ospredju samo še najmočnejši in 11 km pred ciljem je napadel Tadej Pogačar. Sledili so mu lahko le redki, kot so Roglič, Mas, Carapaz.

Po vnovičnem spogledovanju pa je zatišje izkoristil Ilan Van Wilder. 9,5 km pred ciljem je pospešil. Slediti mu je poskušal Ben O’Connor, a mu to ni uspelo. Belgijec je nadaljeval sam proti cilju. Prednost je zaradi taktiziranja v ozadju uspel povečevati, medtem ko so med zasledovalci vsi čakali predvsem na to, kaj bosta naredila Pogačar in Roglič. 23-letni Van Wilder, sicer član moštva Soudal Quick Step se je lahko veselil zmage. To dirko je dobil kot prvi Belgijec po Eddyju Merckxu leta 1968.

"Pravzaprav sem želel samo narekovati ritem, a potem sem videl, da sem si privozil prednost, tako da sem šel na polno. Športni direktor Bramati je norel v avtu in kričal, da moram zdaj odpeljati vožnjo na čas vse do cilja. To mi je uspelo," je dejal Belgijec. V zadnjem kilometru je za drugo mesto uspešno napadel Richard Carapaz. Sprint za tretje mesto je dobil Aleksander Vlasov, ki je premagal Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

"Danes je bila kar dobra dirka. Na koncu je bilo kar hektično. Napadi z vseh strani. V zadnjih stotih kilometrih jih je bilo res veliko in na koncu je malo zmanjkalo, da bi ostali skupaj. Vsi so gledali mene in Primoža. Izšlo se je tako, da sva midva s Primožem dirkala oba na zmago, ostali pa malo manj. Ampak, z današnjo dirko smo zadovoljni in v soboto gre zares," je v uradni izjavi dejal Tadej Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ