Več od tretjega mesta v Belgiji bi razpoloženi Pogačar težko iztržil

Več od tretjega mesta v Belgiji bi razpoloženi Pogačar težko iztržil
24.03.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Dirka E3 Saxo Classic ni razočarala, še več, postregla je z dvema urama vrhunskega dirkanja na belgijskih cestah. Wout van Aert je ubranil lansko zmago, Pogačar pa v šprintu višje od tretjega mesta ni mogel.

Dan v Belgiji se je začel s plohami in sunki vetra, ki so presegali 70 kilometrov na uro, zato je bil tempo dirkanja nekoliko počasnejši. Zares se je dirkanje začelo že 80 kilometrov pred ciljem, ko je na Taaienbergu pohodil Mathieu van der Poel, z njim je šel le Wout van Aert, tudi Tadej Pogačar jima ni uspel takoj slediti.

Nato je vodilni dvojec zvezdnikov ujela skupina zasledovalcev in izoblikovala se je vodilna skupina okrog 30 kolesarjev, v kateri sta bila tudi Pogačar in Matej Mohorič. Sledilo je razburljivo dirkanje s kopico napadov, na vsakem vzponu je van der Poel delal razliko, a se je vedno skupinica nekako sestavila nazaj do naslednje »špice«.

Na Paterbergu je Pogačar poizkusil z napadom, van der Poel mu je sledil, z zadnjimi močmi tudi van Aert, Mohorič pa je nekaj metrov zaostal, a je razliko na spustu uspel nadoknaditi. Na žalost pa mu to ni več uspelo na Oude Kwaaremontu, kjer se je zgodba ponovila in v ospredju so ostali Pogačar, van der Poel in van Aert.

Mohoriču zmanjkalo le nekaj metrov

Do cilja je bilo še 30 kilometrov, a so si hitro privozili več kot minuto naskoka pred zasledovalno skupinico z Mohoričem, tako da pravih možnosti zasledovalci niti niso imeli. Na zadnjem vzponu 20 kilometrov pred ciljem ni bilo napadov in do zadnjih petih kilometrov je vodilna trojka složno narekovala ritem.

Nato je Pogačar dvakrat poizkusil z napadom na ravnini, a proti eksplozivnima in močnima van der Poelu in van Aertu pravih možnosti ni imel. Nato je šprint še začel na prvem mestu in ko je s tretjega položaja van Aert »priletel« mimo, je bilo hitro jasno, da Pogačar z zvezdnikoma klasik v šprintu ne more obračunati.

Van Aert je ponovil lansko zmago, van der Poel je bil drugi, Pogačar pa se je zadovoljil z mestom na zmagovalnem odru. Dobro se je odrezal tudi Mohorič, ki je končal na sedmem mestu, zmanjkalo pa mu je res le nekaj odstotkov moči, da bi ostal z vodilno trojko na Kwaremontu.

Morda bo to razliko uspel nadoknaditi do naslednje nedelje, ko bo na vrsti dirka po Flandriji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ