Veličastna zmaga poškodovanega Rogliča

Veličastna zmaga poškodovanega Rogliča
08.06.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v šesti etapi dirke po Dofineji prišel do zaslužene zmage po sijajni vožnji v zaključku. Prevzel je tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Dofineji je zdaj napočil čas za zahtevne gorske etape. Šesta je bila prva izmed treh takih preizkušenj in glede na količino višinskih metrov je bila še najlažja izmed teh. A vseeno nadvse zahtevna. Začela se je v Heuterivesu, cilj pa je po 174 kilometrih dirkanja gostil Le Collet d’Allevard.

Gre za etapo s tremi kategoriziranimi vzponi. V prvi polovici je bil samo en četrte kategorije, tako da do 120 kilometra pravega vzpona skorajda ni bilo. Potem pa so se kolesarji povzpeli na klanec druge kategorije Col du Granier. Gre za 8,9 km dolg klanec s 5,5-odstotnim povprečnim naklonom. Po strmem spustu so prišli do Detrierja, ki je predstavlja izhodiščno točko za zaključni klanec Le Collet d’Allevard.

Ta je nadvse zahteven. Dolg je 11,2 km, povprečni naklon pa je kar 8,5-odstoten. Dan so zazvnamovali ubežniki Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Magnus Cort (Uno-X Mobility), Thibault Guernalec (Arkéa-B&B Hotels), Mason Hollyman (Israel-Premier Tech), Arjen Livyns (Lotto Dstny) in Alessandro Fancellu (Q36.5 Pro Cycling). Že pred startom pa je šlo bolj za vprašanje, kakšne posledice je pustil množični padec v peti etapi.

Vodstvo je branil Remco Evenepoel in s Soudal Quick Stepom so narekovali dovolj hiter ritem, da si ubežniki ekstremno velike in neulovljive prednosti niso uspeli privoziti. Jasno je bilo, da bomo odločitev videli na zaključnem vzponu. Ubežni so ga začeli s slabima dvema minutama prednosti. Ineos Grenadiers je prevzel pobudo pri narekovanju ritma v glavnini, ki se je hitro krepko zmanjšala.

Slabih pet kilometrov pred ciljem je pospešil Laurens De Plus in za njim je šel Aleksander Vlasov. Gregoire je bil še zadnji ubežnik v ospredju, a so ga kolesarji ujeli štiri kilometre do cilja. V skupini okrog rumene majice se je zdelo, da Evenepoel nima več toliko moči. Dobre tri kilometre pred ciljem je Primož Roglič sledil pospeševanju Giulia Cicconeja, medtem ko je Evenepoel zaostal in nadaljeval v svojem ritmu.

Roglič je ujel Vlasova, ta je pričel narekovati izjemen ritem, ki je do zadnjega kilometra iz izgre za zmago izločil vse, z izjemo Rogliča in Cicconeja. Roglič je stopil v ospredje tristo metrov pred ciljem, potem je še nekoliko počakal in pričel s sprintom za zmago. Drugo v letošnji sezoni, potem ko je dobil prolog na dirki po Baskiji. Ciccone je bil drugi, Vlasov tretji.

Potem pa Derek Gee, Matteo Jorgenson, Laurens De Plus, Carlos Rodriguez, Evenepoel, Jack Haig in Jai Hindley. Še skupni seštevek. Roglič je prevzel vodstvo in ima 19 sekund prednosti pred Evenepoelom ter 58 pred Jorgensonom. Sledijo Gee, Vlasov, Rodriguez, De Plus, Lazkano, Scotson, Haig, Ciccone … Pred kolesarji je zdaj še težja predzadnja etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ