Velika vrnitev Kittla, Froomov začetek in prevlada Skya v Španiji

Velika vrnitev Kittla, Froomov začetek in prevlada Skya v Španiji
03.02.2016 AVTOR: D. Z.
Marcel Kittel je v novem dresu dobil že prvo dirko. V Španiji se je začela etapna dirka. Prevlada Skya. Froome začel v Avstraliji.

Dubaj: Marcel Kittel dobil boj s Cavendishem
Začela se je 'sprinterska' dirka po Dubaju. Tretja po vrsti. Gre za dirko ekstra kategorije, na kateri nastopajo številni zvezdniki, kot so Marcel Kittel, Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Mark Cavendish … Gre za štiridnevno preizkušnjo, ki ima na voljo tri ravninske etape. Če ne bo preveč pihalo, je velika verjetnost, da bodo do izraza prišli predvsem sprinterji. Prva etapa je že za kolesarji. Ta je bila dolga 173 kilometrov. Startali so v Dubaju, etapa pa se je končala v Fujairahu.

Po startu je prišlo do nekaterih napadov, dvakrat je poskusil tudi Gilbert, vendar ni bil uspešen. Potem pa se je v ospredju vendarle izoblikovala skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Loic Vliegen (BMC), Martin Mortensen (One Pro Cycling), Charles Planet (Novo Nordisk), Marc Soler (Movistar), Soufiane Haddi (Skydive Dubai) in Jesus Alberto Rubio (Al Nasr Pro Cycling Team Dubai). V glavnini so stvari pod nadzorom imeli člani dveh sprinterskih ekip – Etixx Quick Step in Dimension Data. Ubežniki so si privozili največ tri minute naskoka, tako da niso imeli nikakršnih možnosti za uspeh.

KIttel začel zgodaj, Cavendish iz ozadja

V zaključku so morali prevoziti še dva kroga, dolga 6,6 km. Ubežniki so bili ujeti deset kilometrov pred ciljem in sledil je boj za pozicije. Na čelo se je postavil Bradley Wiggins, ki je opravil svoje delo in potem povsem zaostal. Tri kilometre pred ciljem je napadel Philippe Gilbert, a spet neuspešno. Takrat se je v ospredje podal vlak moštva Trek Segafredo, a vse so imeli pod nadzorom predvsem člani Etixx Quick Stepa, ki so pripravljali sprint za novega člana Marcela Kittla, ki se vrača po lanski povsem ponesrečeni sezoni. Vnel se je hud boj dveh vlakov za prevlado. Matteo Trentin – sicer Kittlov zadnji mož – je svoje delo opravil. Sicer je Kittla v vetru pustil nekoliko daleč pred ciljem.

A Nemec je bil izjemno močan in uprizoril dolg, uspešen sprint. Veselil se je lahko zmage za povratek, prve v novi ekipi. »Še posebej po težki lanski sezoni sem neverjetno zadovoljen, da mi je zdaj uspelo zmagati. Še bolj pa sem zadovoljen, ker se je z novo ekipo vse tako lepo izšlo, « je dejal Nemec. Njegov veliki tekmec Mark Cavendish se je prebil do drugega mesta, zdaj je član moštva Dimension Data. V zaključku je pokazal, da je lahko tako hiter kot Kittel, vendar je sprint začel preveč v ozadju. Tretji je bil Giacomo Nizzolo. Edini Slovenec na dirki Jan Polanc je bil 46. Na cilj je prišel z glavnino. Kittel bo po zaslugi desetih bonifikacijskih sekund v drugi etapi nosil majico vodilnega v skupnem seštevku. Ta etapa bo tudi ravninska.

Froome začel s prologom

V Avstraliji se je s prologom začela tudi etapna dirka prve kategorije Herald Sun Tour. Na njej je krstni nastop v novi sezoni doživel dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Christopher Froome, ki je 2,1 km dolgo traso premagal s 27 časom. Za najboljšim je zaostal za osem sekund. Zmagal pa je William Clarke. Član moštva Drapac je progo premagal v dveh minutah in 34 sekundah. Sekundo počasnejši je bil mladi Caleb Ewan (Orica GreenEdge), tretji pa je bil Neil Van der Ploeg (Avanti IsoWhey Sport). Kolesarje čakajo še štiri etape.

Vrnitev španske dirke in prevlada Skya

Po letu 2008 se je vrnila etapna dirka Volta a la Comunitat Valenciana. Kljub osemletnemu izostanku, gre že za 67. izvedbo petdnevne preizkušnje prve kategorije, na kateri nastopa kar lepo število vrhunskih kolesarjev. Med drugimi tudi Fabio Aru, Joaquim Rodriguez, Wout Poels, Vasilij Kirijenka, Leopold Konig, Tom Boonen, Daniel Martin, Niki Terpstra, Luis Leon Sanchez, Nacer Bouhanni, David Arroyo … Na startu je tudi Borut Božič v dresu Cofidisa. Kolesarji so se morali najprej soočiti s 16,3 km dolgim kronometrom.

Potekal je od Benicassima do Oropese del Marja. Kronometer je bil zelo zahteven, vrh najtežjega vzpona je bil po 12 kilometrih. Prav zato je prišlo do večjih razlik, kot bi kdo pričakoval. Priča smo bili prevladi Skyjevih kolesarjev. Med deseterico so se uvrstili kar trije. Zmagal je Wout Poels (Sky). Progo je premagal v 22 minutah in 34 sekundah. Drugi je bil Luis Leon Sanchez (Astana), ki je zaostal za 15 sekund, tretji pa Vasilij Kirijenka (Sky). Zaostal je za 21 sekund. Aru je izgubil minuto in sekundo in je zasedel 33. mesto. Božič je bil 162. Že jutri se bodo kolesarji soočili s ciljnim vzponom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ