Velika zmaga Čemažarja na etapni dirki v Jevičkem

Velika zmaga Čemažarja na etapni dirki v Jevičkem
11.05.2015 AVTOR: Matej Zalar
Slovenska reprezentanca mlajših mladincev je na Češkem nastopila na etapni dirki, vrhunske predstave je z zmago kronal Nik Čemažar.

39. GP Matousek, generalna razvrstitev:

1. Nik Čemažar (SLO) 4:59:29,

2.Joksimovič (SRB) + 2sek,

3. Štoček (SVK) +7sek,

4. Zadak (CZE) +53 sek,

5.Eriksen (DEN) +1:09…

15. Jarc Aljaž + 2:04,

27.Cizelj +4:09,

28. Ostervuh +4:4:27,

30.Sagadin +5:17,

32. Medja +5:31,

34.Šranc + 6:14,

43 Omrzel + 7:49,

58.Jančar +14:27,

64.Kosovel +16:39.

 

Jevičko je že 39. gostil etapno dirko v kategoriji mlajših mladincev, kjer sta v preteklosti skupno zmago že slavila Simon Špilak in Matej Mohorič. Tokrat so slovensko reprezentanco zastopali letos odlični Nik Čemažar, Aljaž Jarc, Luka Sagadin, Pavel Cizelj, Jan Ostervuh, Peter Šranc, David Kosovel in Aljaž Omrzel.

Kolesarje je v treh dneh čakalo kar pet zahtevnih etap, že na petkovem prologu pa je z najboljšim časom zablestel Ostervuh. 1,8 kilometra dolgo traso je premagal v dveh minutah in 30 sekundah in za las ugnal Danca Frederika Eriksena. Tudi ostali Slovenci so dirkali zelo dobro, Čemažar je na 9. mestu zaostal tri sekunde, ostali pa so bili pet sekund počasnejši od zmagovalca.

Popoldan je kolesarje čakala 75 kilometrov dolga etapa s tremi kategoriziranimi vzponi. Na prvem vzponu je za manjši preplah v glavnini poskrbel Eriksen, ki si je privozil dobre tri minute prednosti, slovenski kolesarji pa so ga z narekovanjem silovitega tempa ujeli še pred zadnjim vzponom na Hartnikov. Ta je predstavljal še posebej visoko oviro, dolg je bil tri kilometre, povprečni naklon pa je znašal več kot 14 odstotkov. Na vrh je skupaj prišla peterica kolesarjev, med katero je bil tudi Čemažar, do cilja pa so složno narekovali tempo. V šprintu je bil kolesar Save najboljši in oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

V soboto so slovenski reprezentanti nadaljevali z branjenjem skupnega vodstva, najprej na 23 kilometrov dolgi razgibani krožni etapi v Opatovicah. Že v drugem krogu je prišlo do velike selekcije, v ospredju je ostalo le 100 kolesarjev. Slovenci so za Čemažarja pripravili šprinterski vlak, žal pa je sam v ospredju ostal že 400 metrov pred ciljem in na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Zmago je slavil Avstrijec Gamper, Čemažar pa je po zaslugi odbitnih sekund še povečal skupno vodstvo. 

Popoldne je bila na vrstu kraljevska etapa, dolga 80 kilometrov, postregla pa je s kar štirimi gorskimi cilji. Slovenci so se odločili za preverjeno metodo s prejšnjih etap in narekovali oster tempo, zato sploh ni prišlo do pobega. Na zadnjem vzponu jih je "pobralo", izkazal pa se je Čemažar in sam kontroliral dogajanje v vodilni skupini 16 kolesarjev. Tik pred ciljem jih je ujela zasledovalna skupina 30 kolesarjev, v kateri so bili vsi preostali Slovenci, ki so Čemažarju pripravili odlično izhodišče za novo etapno zmago. 

V nedeljo je mladince čakal še 15,5 kilometra dolg posamični kronometer. S časom 21:09 je zmagal Čeh Zadak, ki je bil le sekundo boljši od Srba Joksimovića. Čemažar je na četrtem mestu zaostal 15 sekund in za le dve sekundi ubranil skupno zmago pred Joksimovićem. Stoček je bil tretji, petnajsterico pa je za las ujel še Aljaž Jarc.

Čemažar je bil najboljši tudi v seštevku po točkah in drugi v seštevku gorskih ciljev ter tako kronal odličen konec tedna za slovensko reprezentanco. Češka slovenskim mladincem očitno zelo ustreza, generacija s Čemažarjem na čelu pa iz dirke v dirko dokazuje, da spada med najboljše v svoji kategoriji. 

 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ