Veliki dvoboj začinil padec in Van der Poelov šov

Veliki dvoboj začinil padec in Van der Poelov šov
22.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Prvi dvoboj velikanov je dobil Mathieu Van der Poel. Seveda govorimo o Nizozemcu in Belgijcu Woutu Van Aertu. Matej Mohorič je na dirki E3 zasedel 15. mesto.

Pa se je začela. Serija enodnevnih klasik pred veliko dirko po Flandriji. Kolesarji so se danes pomerili na “pomanjšani” različici omenjene klasike, na E3 Saxo Classic. Na startu sta bila tudi Matej Mohorič in Jan Tratnik, kolesarje pa je dodatno oviral tudi dež. Harelbeke je gostil start in cilj, vmes pa nekateri nadvse poznani kratki, a strmi vzponi, ki jih ponavadi gledamo tudi na dirki po Flandriji.

Na startu sta bila tudi dva najbolj izpostavljena kolesarja, ko pride do takih dirk - Mathieu Van der Poel in Wout Van Aert. To je bil njun prvi dvoboj v tej sezoni na cestnih dirkah - srečala sta se že na ciklokros preizkušnjah. Zadnji dve izvedbi je dobil Wout Van Aert. Lani je premagal prav Van der Poela in Tadeja Pogačarja. Tokrat so kolesarji na 207 kilometrov dolgi dirki z napadi začeli zelo zgodaj in v igri je bil tudi Matej Mohorič. Manjša skupina ubežnikov si je po prvi polovici privozila skoraj pet minut prednosti.

Lidl-Trek je bil aktiven pri lovljenju, 90 kilometrov pred ciljem pa je na vzponu Taaienberg prvič pospešil Mathieu Van der Poel, ki je skupaj z Madsem Pedersenom, Woutom Van Aertom in Jasperjem Stuyvenom poskrbel za selekcijo. Kasneje so še nekateri napadali … oblikovale so se različne manjše skupinice, situacija pa se je večkrat rahlo spremenila. Potem pa Paterberg dobrih 40 kilometrov pred ciljem. Van Aert se je vozil ti za Van der Poelom ob levem robu cestišča, kjer sta iskala najhitrejšo pot ob tlakovcih.

Takrat pa je Belgijec izgubil nadzor nad sprednjim delom kolesa. V tistem trenutku je ostro napadel Van der Poel. Do vrha vzpona si je privozil občutno prednost, medtem ko se je moral Van Aert najprej pobrati, potem pa nadaljevati s prehitevanjem. Jorgenson mu je pomagal pri narekovanju ritma, tako da je ta skupina za Van der Poelom zaostajala za 34 sekund ob prihodu na Oude Kwaremont. Tam se je Van Aert sam podal v lov za velikim tekmecem. Bil je zelo hiter, saj je razliko zmanjšal na vsega 11 sekund. A to je bilo to. Van der Poel je imel dovolj moči.

Na zadnjem vzponu je povečal prednost in sledilo je zadnjih 25 kilometrov ravnine, kjer je Van Aert povsem pogorel. Van der Poel se je po skoraj 44 kilometrov dolgem pobegu lahko veselil zaslužene in prestižne zmage na dirki, ki je do zdaj še ni dobil. Van Aerta je iz ozadja ujel Jasper Stuyven in ga potem v boju za drugo mesto tudi premagal. Van Aert je bil tretji. Zaostala sta za dobro minuto in pol. Sledili so Wellens, Jorgenson, Narvaez, Politt, Skujins, Albanese, Kirsch, Pedersen, Abrahamsen, Van Moer, Lazkano in na 15. mestu Matej Mohorič. Jan Tratnik je bil 33.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ