Veselovi štirje dnevi v vodstvu

Veselovi štirje dnevi v vodstvu
21.10.2021 AVTOR: DZ

Na dirki Cape Epic so za gorskimi kolesarji štiri etape. V kategoriji Grand Master ima Slovenija enega predstavnika. Peter Vesel z Bartom Brentjensom kljub težavam v četrti etapi odlično na poti.

Zaradi pandemije so morali letošnji Cape Epic - govorimo o najprestižnejši etapni dirki za gorske kolesarje - prestaviti na oktober. Kot smo že pisali pa je Peter Vesel - letos je to naš edini predstavnik - prejel povabilo za nastop s strani nekdanjega olimpijskega prvaka Barta Brentjensa. Vesel se je odzval in zdaj skupaj nastopata na že 17. dirki Cape Epic.

Za Vesela je to sedmi nastop na tej preizkušnji. Slovensko-nizozemska naveza nastopa v kategoriji Grand Master in že od prvega dneva jima gre odlično. Že v prologu sta bila najboljša v svoji kategoriji. 20 kilometrov dolgo in predvsem blatno preizkušnjo s šesto metri nadmorske višine sta prevozila v dobrih 54 minutah. Dovolj za prevzel vodstva z 20 sekundami prednosti pred Bucherjem in Gerberjem.

Sledila je prva etapa z 98 kilometri in 1850 metri nadmorske višine. Tudi tokrat je Veselu in Brentjensu vse potekalo po načrtih. V skupni razvrstitvi sta bila odlična, saj sta osvojila 28. mesto v konkurenci dobrih 600 kolesarjev. Seveda sta bila v svoji kategoriji prva. Po dobrih štirih urah in pol dirkanja sta za dobro minuto ugnala Bucherja in Gerberja. In še zanimivost?

"Po dobrih desetih kilometrih so čez progo šle gazele, a se je vse dobro izteklo," je razkril Vesel, ki je med etapo tudi padel. A je vse skupaj minilo brez posledic. Naslednji dan je kolesarje pričakala kraljevska etapa. Dolga je bila 91 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati 2100 metrov nadmorske višine. Tudi v tej sta Vesel in Brentjens blestela. Po več kot štirih urah in pol dirkanja sta se veselila tretje zaporedne zmage v kategoriji, v absolutni konkurenci pa sta bila spet 28.

V skupnem seštvku pa sta prednost pred prvima zasledovalcema povečala na dobrih šest minut. A sledila je včerajšnja preizkušnja. Tretja etapa, četrti dan dirkanja. Med Grand Masterji smo do te etape gledali prevlado slovensko-nizozemske dvojice, vseskozi pa sta na drugem mestu etape končala Barti Bucher in Hans Juerg Gerber. Tokrat se je vse obrnilo na glavo. Vesel in Brentjens sta najprej zgrešila pot, ob lovljenju pa je Brentjens še padel.

Kljub vsem težavam sta uspela ohraniti vodstvo v skupnem seštevku, a Bucher in Gerber sta jima odščipnila skoraj pet minut. Po skupno več kot 14 urah in pol dirkanja imata zdaj Vesel in Brentjens vse ga minuto in štiri sekunde naskoka. Je pa že jasno, da bomo spremljali dvoboj teh dveh parov za zmago, saj tretji par zaostaja že skoraj za pol ure. Danes je pred kolesarji 73 kilometrov dolga četrta etapa s 1650 metri nadmorske višine.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ