Veter, dež in velika selekcija

Veter, dež in velika selekcija
08.03.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pa se je začela. Dirka od Pariza do Nice. Prva etapa je že bila nadvse napeta. Zmagal je Maximillian Schachmann.

Veter, dež in seveda tudi nižje temperature. Tako se je začela dirka proti soncu, kot tudi pravijo preizkušnji World Toura od Pariza do Nice. Zaradi koronavirusa in številnih odpovedi so bili na startu kolesarji iz zgolj 17 ekip. Mnogi so se nastopu odpovedali, tudi Ineos, Mitchelton Scott, UAE Team Emirates … Tu bi sezono moral začeti Primož Roglič, a je ni mogel zaradi odpovedi Jumba Visme.

Zato pa sta bila na startu v Plaisirju, ki je gostil tudi cilj Jan Tratnik in državni prvak Domen Novak. Zaradi slabega vremena je hitro prišlo do selekcije. Do glavne akcije je prišlo dobrih 60 kilometrov pred ciljem sicer 154 kilometrov dolge preizkušnje. Padla sta Warren Barguil in Romain Bardet, ki sta ob vse hitrejši glavnini hitro ostala v ozadju in brez možnosti za visoka mesta v skupnem seštevku. Ob močnem vetru s strani je prišlo do večje selekcije in izoblikovanja številnih manjših skupin.

V ospredju so ostali Nikias Arndt, Tiesj Benoot, Cees Bol, Soren Kragh Andersen (vsi Sunweb), Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Zdenek Stybar (vsi Deceuninck-Quick Step), Nairo Quintana, Connor Swift (oba Arkea-Samsic), Olivier Le Gac, Rudy Molard (oba Groupama-FDJ), Felix Grosschartner, Patrick Konrad (oba Bora-Hansgrohe), Cyril Lemoine (Cofidis), Krists Neilands (Israel-Start Up Nation) in Quentin Pacher (B&B Hotels).

V lovu za njimi so največ moči porabili kolesarji EF Pro Cycling, ki so nekako skrbeli, da razlika ni bila večja od pol minute. 35 kilometrov pred ciljem sta na krajšem vzponu napadla Alaphilippe in Benoot. Hitro sta se odpeljala. Nihče jima ni mogel slediti in privozila sta si že 40 sekund. Potem pa sta se dve skupini v ozadju združini, pobudo pri lovu pa so prevzeli člani Bore Hansgrohe in Bahraina McLarna.

Pred ciljem je bil na sporedu še 1,5 km dolg klanec s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Zasledovalci so se ubežnikoma približali, to pa sta znala izkoristiti Dylan Teuns in Maximillian Schachmann. Na spustu dobra dva kilometra pred ciljem je bila v ospredju četverica, ki se je v sprintu tudi udarila za zmago. Kilometer pred ciljem je Benoot pospešil in zdelo se je, da mu bo uspelo, a Teuns ga je uspel ujeti.

Vse skupaj pa je znal izkoristiti Schachmann, ki je prepričljivo dobil sprint. Drugi je bil Teuns, tretji Benoot, vidno utrujeni Alaphilippe pa četrti. Prva zasledovalna skupina, v kateri je bil 26 kolesarjev je zaostala za 15 sekund. Med drugimi so bili v tej skupini tudi Nibali, Higuita, Quintana, Woods, Pinot … Slovencev ni bilo v ospredju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ