VIDEO: Silvo Pšeničnik in njegov (prvi) DOS 2012

VIDEO: Silvo Pšeničnik in njegov (prvi) DOS 2012
08.11.2012 AVTOR: Blaž Mazi
Silvo Pšeničnik je letos prevozil svojo prvo Dirko okoli Slovenije. Več kot 1000 km v videozgodbi!

O Silvotu smo pisali tudi v aprilski reviji Bicikel 2012, ko smo celotno temo posvetili ultrakolesarstvu. Zdaj, ko je izkušnjo z DOS-a povzel v videozgodbi, ponovo objavljamo članek z naslovom "Sanjam, da bom šel nekoč na RAAM".

Pšeničnika lahko spremljate tudi na blogu: psenicniks.blog.siol.net

Sanjam, da bom šel nekoč na RAAM

Če je Marko Baloh izkušen maček ultrakolesarskih preizkušenj, njegov znanec in občasni partner na treningu Silvo Pšeničnik opozarja: "Imam se za čistega začetnika." Začetnik, ali ne – lani je odpeljal kvalifikacijske brevete (200, 300, 400 in 600 kilometrov) za znameniti "brevet vseh brevetov" Pariz –Brest –Pariz, na katerem kolesarji premagajo 1200 kilometrov v enem mahu. Silvo Pšeničnik gre letos prvič na Dirko okoli Slovenije.Od štirih do poldneva opravlja poklic peka, tako da popoldne nameni treningom. "Brevet Pariz –Brest –Pariz sem v določenem delu vozil tudi z Markom Balohom. Prvi dan je deževalo in ni bilo prijetno, saj na brevetu ni podpore ekipe kot na DOS-u. Na brevetu spelješ stvari s tem, kar imaš na sebi. Na srečo nam je na 400. kilometru Marko ponudil prenočišče, ki si ga je organiziral zase. Spali smo štiri ure in nato odpeljali ostalih 800 kilometrov. Vmes smo imeli zgolj 20-minutni krepčilni spanec," opisuje eno prvih ultrarazdalj Pšeničnik.
Utrujenosti ni čutil, še več, celo šprintal je na nekaj klancev proti koncu, kot pravi sam, "da bi videl, kako je siliti telo v višji pulz po toliko urah kolesarjenja. Zdi se ti, kot da bi lebdel." Malo je bolela tudi zadnja plat, a če prevoziš kvalifikacijske brevete, jo utrdiš do te mere, da je odporna, pomaga pa tudi krema, še pravi Silvo.

Zasvojen

Pa vendarle, kako se je zgodil prehod od rekreativnih maratonov do ultrakolesarstva? Človek ne začne kar voziti kvalifikacijskih brevetov. Silvo malce razmisli in se spomni, da je nekako pred štirimi leti ugotovil, da so mu čedalje bolj ustrezajo daljše vožnje. "Po naravi nisem šprinter, pač pa bolj lokomotiva. Pred štirimi leti sem se iz Dravograda na Koroškem odpeljal v 1100 kilometrov oddaljeno Varšavo in mi je bilo všeč," pove in doda: "Ne vem, kako bi to pojasnil... Če ne grem na kolo en dan, postanem tečen. Kolesarstvo me je zasvojilo. Upam, da se ne bom poškodoval in bom moral ležati doma. Vprašanje, kaj bi se dogajalo v glavi."
Ko so se temperature spustile 15 stopinj Celzija pod ničlo, se je za 10 dni odpravil na Tenerife. Šeststo evrov vreden vložek v kvaliteten trening sredi zime priporoča vsakomur, res pa je, da je hotel in letalsko karto zaradi ugodnejših cen rezerviral že tri mesece prej. Sicer vozi kolo, ko je pet stopinj nad ničlo, če je bolj mrzlo, pa se za trening odpravi v hribe. "Nimam trenerja in se pripravljam po svoje. V obdobju baze se posvetim količini, kar je oktobra in novembra, ko vozim z nizko intenzivnostjo. Prevozil sem kakšnih 2000 kilometrov, vmes pa sem veliko hodil v hribe." Do sredine marca je Silvo nabral 5000 kilometrov, do začetka Dirke okoli Slovenije pa jih bo imel približno 10.000.
Za trening hitrosti se dobi s kolegi, s katerimi približno dvakrat na teden vozijo runde. "Ko končamo, si privoščim še kakšno uro razpeljave. Čez vikende treniram na klancih in delam na količini. Tako včasih naredim v soboto kakšnih 100 kilometrov in v nedeljo približno 200," našteva Pšeničnik.
Počitka skorajda nima, če že, pa je ta počitek aktiven. Prva dva meseca je nenehno treniral, sledil je teden dni počitka, nato sta bila na vrsti dva meseca treninga in spet en teden počitka.

Ali "padeš not" ali pa se ne vrneš več

Poškodb in težav ne pozna. Jedilnik ima po lastnih besedah tak, da že tako ali tako rad je vse, kar je primerno za kolesarje: veliko sadja, zelenjave, riža, testenin, vlaknin, pustega mesa. Ravno v tem delu priprav na dirko je pričel uživati nekaj prehranskih dodatkov, kot so proteini in kapsule BCAA, saj z "navadno" prehrano težko nadomesti vse porabljene kalorije in hranilne snovi. "Na treningih jem energetske ploščice, gele, kakšen sendvič z nutello, včasih še palačinko. Pijem pa hipotonik in isotonik, v enem od dveh bidonov je po navadi voda.
Opremo in stroške pokrije sam. Ni še računal, koliko ga ultrakolesarstvo stane na leto: "Če ne štejem lanskega nakupa kolesa, bi ocenil, da sem za sezono zapravil približno 3000 evrov," pove. Za DOS si je seveda priskrbel sponzorje: športno prehrano Proteini.si, kolesarsko trgovino Enduro Prevalje in trgovino ter servis koles Pohorc Slovenj Gradec.
Po končani Dirki okoli Slovenije bo videl, kako čuti glede ultrakolesarstva:  "Ali me bo popolnoma posrkalo ali pa me bo minilo. Prebiral sem že zgodbe kolesarjev in kolesark, ki so bili na DOS-u... Nekateri se niso več vrnili, drugi pa ne morejo več brez ultrakolesarstva." In načrti za prihodnost? "Seveda je moja velika želja, da bi se enkrat udeležil Dirke čez Ameriko, ampak če pogledam, koliko dela imam z organizacijo udeležbe, ekipe, sponzorjev in opreme na DOS-u, je trening dejavnik, ki mi je pobral še najmanj energije."
Tudi njemu smo zastavili vprašanje o udeležbi na ultraprireditvah v paru. Kako jih dojema on? "Dvojice vidim kot pripravo na solo vožnjo. Sicer se mi ne zdijo čisto "prava stvar", a za trening in privajanje na ultrarazdalje so najbrž res idealne. Če me bo potegnilo, bi šel na RAAM najprej v paru."
Ali zase lahko reče, da je zadovoljen s svojim življenjem? "Seveda sem srečen. Zelo uživam." Kljub temu da je začetnik, si želi dobro nastopiti na DOS-u, ki pelje tudi čez njegov rodni Dravograd. "Več let sem čakal na  tekmovalce na Dravskem mostu. Mahal sem Juretu Robiču, ki je vedno drvel mimo, pa Markotu Balohu in drugim. Do vseh sem čutil globoko spoštovanje." Silvo Pšeničnik bo na Dirki okoli Slovenije tokrat tudi sam peljal skozi domači kraj.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ