VIDEO: Spoznajte junaka Gira Fausta Coppija

VIDEO: Spoznajte junaka Gira Fausta Coppija
21.05.2015 AVTOR: Matej Zalar
Spletna stran Cyclingnews se s predstavitvijo dosežkov Fausta Coppija spominja enega največjih kolesarjev v zgodovini.
Za Fausta Coppija je verjetno že slišala večina kolesarskih navdušencev, le redki pa poznajo pravo razsežnost njegovih dosežkov. Med leti 1946 in 1954 je veljal za nepremagljivega, zato si je prislužil vzdevek Il Campionissimo.

Zbirka njegovih zmag je resnično dih jemajoča. Petkrat je dobil Giro, dvakrat je bil najboljši na francoskem Touru, postal je svetovni prvak, trikrat dobil dirko Milan-Sanremo, štirikrat dirko po Lombardiji, osvojil pa je tudi kocke severnega pekla. Skratka, osvojil je skoraj vse, kar v kolesarstvu nekaj velja.

"Fausto je bil zelo nadarjen, imel je srečo, ker je imel nizek srčni utrip, kar mu je dajalo prednost pred tekmeci. Kljub talentu pa je še vedno vsak dan odpeljal 170 ali 180 kilometrov s svojimi pomočniki. Pozimi, ko vreme ni dopuščalo treninga na kolesu, je treniral doma na lesenih valjih. Bil je povsem predan športu," je povedal Coppijev bratranec.

Coppi je umrl leta 1959, ko je bil star le 40 let. Umrl je po izletu v Burkino Fasso, kjer je staknil malarijo. Žal v tistem času zdravniki pacientov iz Afrike niso takoj testirali za malarijo, zato je Coppi umrl je teden dni po povratku v Italijo.

Legendarnega kolesarja se vsako leto spominjajo na Giru, kjer podeljujejo nagrado Cima Coppi za kolesarja, ki prvi prečka najvišji vrh na dirki. Letos bo Cima Coppi podeljena prvemu na vzponu Colle delle Finestre, ki bo na sporedu v 20. etapi.

Fausta Coppija lahko bolj podrobno spoznate v spodnjem videu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ