VIDEO: Stare - Antidoping je počasi ujel doping

VIDEO: Stare - Antidoping je počasi ujel doping
30.10.2012 AVTOR: D. Z.
Dr. Andrej Stare je kot gost oddaje Studio City v svojem slogu komentiral dopinške afere, predvsem afero okrog Lancea Armstronga.
Najprej je dejal, da dvomi v to, da je Lance Armstrong resnično preživel raka in da se mu je ta razširil na možgane. Dodal je, da so se pri Wadi odločili, da pregledajo vzorce za nazaj, s sodobnimi metodami, ki so jim omogočile, da so odkrili nekatere nove snovi, ki jih takrat niso mogli. Obenem je dodal, da so zdaj tisti, ki se borijo proti dopingu precej bolj napredni.

"Antidoping je počasi ujel doping. Wada je na svojo stran uspela pridobiti mnoge ljudi, snovalce dopinga, na svojo stran. Z novimi metodami, predvsem s preiskavo, ki se imenuje imunska elektroforeza, so nekako dohiteli doping in ga v določenih stvareh tudi prehiteli. Danes ni več tako, da bi bil doping korak pred antidopingom. Zato je vedno več in več novih odkritij. Samo v kolesarskih vrstah so doslej ujeli že 452 kolesarjev z jemanjem nedovoljenih poživil."

Stare se je obregnil tudi ob številko 39. Toliko naj bi namreč bilo slovenskih športnikov, ki so padli na dopinški kontroli. "Prepričan sem, da imajo nekateri zelo slab spanec in da rabijo veliko pripomočkov, da lahko zaspijo. 39 na stotisoč aktivnih športnikov. To je ogromno. Slovenija je ogrožena, kar se tiče dopinga. Krovne organizacije, športne zveze niso tako aktivno proti dopingu. Mi smo še vedno v fazi, da radi preštevamo medalje," je dejal reporter na TV Slovenija Andrej Stare.

Poudaril je še, da se strinja s tem, da se bo na tak način preteklost športa spremenila, s čimer se tudi strinja. "Vedeti moramo, da so ti ljudje do zmag prišli s prevaro. S prevaro so denar odvzeli nekomu, ki dopinga ni jemal." Zato je pohvalil Američane, ki so, po njegovih besedah, pokazali, da jih je nekaj v hlačah, ko so kaznovali Marion Jones, jo strpali v zapor in jo tudi finančno kaznovali. Podal je še nekaj številk. Do zdaj so na dopingu ujeli 8656 športnikov, Wada pa meni, da ujamejo približno 1,5 do 2 odstotka dopingiranih športnikov.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ