Vikend za ljubitelje gorskega kolesarstva

Vikend za ljubitelje gorskega kolesarstva
05.09.2018 AVTOR: DZ, vir: Kolesarska zveza Slovenije

V švicarskem Lenzerheideju bo od 6. do 9. septembra svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu. Nastopilo bo deset Slovencev.

Proga za olimpijskih kros in proga za spust sta zahtevni. Krog za dirko v olimpijskem krosu je dolg 4,2 km, kolesarji pa morajo v vsakem krogu premagati 188 metrov nadmorske višine. Proga za spust je dolga 2,2 km, spusti se za 413 metrov nadmorske višine. Letos je izmed Slovencev in Slovenk najbolj izstopala spustašica Monika Hrastnik, ki je sezono svetovnega pokala končala na izjemnem petem mestu.

»V Švico na svetovno prvenstvo se odpravljam neposredno s tekme evropskega pokala v Avstriji. Za mano je dolga sezona, s katero sem zelo zadovoljna, le v zadnjem času imam probleme z ramo, ki sem si jo poškodovala ob padcu v La Bressu v Franciji. Upam, da bo do dirke na svetovnem prvenstvu bolje, in da me rama ne bo ovirala, vem, da znam priti med najboljših pet, to je tudi moja želja, a bomo videli, kakšne bodo razmere in kako se bo dirka razpletla. Po dolgi sezoni se utrujenost že pozna, a bo potrebno zdržati in zbrati moči še za to zelo pomembno dirko,« je Hrastnikova dejala za uradno spletno stran Kolesarske zveze Slovenije.

Selektor reprezentance za spust pa je za spletno stran dodal: »Od Monike pričakujemo največ, sigurno je sposobna končati v prvi peterici, sicer je od dolge sezone že malo utrujena, a verjamem, da bo stisnila zobe in pokazala še eno vrhunsko vožnjo. Jure Žabjek je imel letos zaradi poškodbe malo slabšo sezono, a se počasi vrača in mislim, da je sposoben narediti dober rezultat, jaz bi bil zadovoljen, če bi končal med 20. in 30. mestom, s super vožnjo je sposoben priti tudi še višje. Miran Vauh precej niha v svojih rezultatih, a je prav tako lahko med prvih 40, če mu uspe dobra vožnja. Podobno je z Žakom Gomilškom, ki težko sestavi konstantne vožnje, predvsem v finalu, če pa mu uspe, je zelo hiter in lahko konča tudi med prvih 15. Proga bi morala Slovencem ustrezati, je precej tehnična, kar Moniki ustreza, ima sicer tudi nekaj velikih skokov, a tudi s tem v zadnjih letih nima več večjih težav.«

V zadnjem času vse boljšo pripravljenost kaže tudi Tanja Žakelj, ki se je prav na zadnji dirki svetovnega pokala v olimpijskem krogu uvrstila med prvo desterico: »V Švico odhajam zelo samozavestno, vem, da lahko dobro začnem dirko in ostanem v ospredju po štartu, kar bo zelo pomembno. Lahko dirkam, ne da bi se obremenjevala, če bom imela dovolj moči za zaključek. Rada dirkam tako, kot se zdaj dirka v svetovnem pokalu – na polno od starta do cilja, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. V teh zadnjih dneh bom dala vse od sebe in potem odšla na štart z visokimi cilji.«

Selektor reprezentance za kros Matjaž Budin pa je za Kolesarsko zvezo Slovenije dodal: »Največ pričakujem od Tanje Žakelj, ki je v zadnjem obdobju pokazala, da se njena forma vzpenja, dosegla je nekaj dobrih rezultatov, nazadnje je bila v svetovnem pokalu deseta, pred tem pa na 14. mestu. To je bilo 14 dni nazaj in verjamem, da je zadržala to formo, upam pa, da bo na svetovnem prvenstvu pokazala še nekaj več in se uvrstila znotraj deseterice, s takšnim dosežkom bi bil zelo zadovoljen. Potem imamo še Roka Nagliča, ki je bil izvrsten na evropskem prvenstvu, v drugi polovici dirke je bil celo med najhitrejšimi. Upam, da se je po EP dobro spočil in pripravil na svetovno prvenstvo, kjer bi lahko posegel med prvih 15 ali 20, to bi bil dober rezultat. Imamo potem še mladince, ki jim proga v Lenzerheideju zelo ustreza, saj je razgibana, polna kratkih vzponov in spustov, kar našim kolesarjem načeloma ustreza, najdaljši vzpon je dolg okrog dveh minut.«

Slovenska reprezentanca za XCO:Tanja Žakelj (elite), Rok Naglič (U23), Matevž Govekar (mladinec), Miha Klemenčič (mladinec) in Vita Movrin (mladinka).
Slovenska reprezentanca za spust:Monika Hrastnik (elite), Jure Žabjek (elite), Miran Vauh (elite), Žak Gomilšček (mladinec) in Luka Berginc (elite, rezerva)

Program SP
Četrtek, 6. septembra:
14:00 – 15:30: Olimpijski kros (mladinke)
16:30 – 18:00: Olimpijski kros (mladinci)

Petek, 7. septembra:
10:15 – 11:15: Kvalifikacije v spustu (mladinci in mladinke)
11:30 – 12:45: Kvalifikacije v spustu (M in Ž elite)
14:30 – 15:45: Olimpijski kros (Ž U23)
16:30 – 17:45: Olimpijski kros (M U23)

Sobota, 8. septembra:
12:30 – 14:00: Olimpijski kros (Ž elite)
15:30 – 17:00: Olimpijski kros (M elite)

Nedelja, 9. septembra:
9:30 – 10:00: Spust (mladinke)
10:15 – 11:15: Spust (mladinci)
13:00 – 14:00: Spust (Ž elite)
14:30 – 16:45: Spust (M elite)

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ