Vincenzo Nibali do zmage, Egan Bernal potrdil premoč

Vincenzo Nibali do zmage, Egan Bernal potrdil premoč
27.07.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Vincenzo Nibali je dobil zadnjo gorsko etapo na dirki po Franciji. Egan Bernal prepričljiv v rumenem. Julian Alaphilippe izgubil oder.

20. etapa na dirki po Franciji je bila sicer predzadnja, a obenem tudi zadnja gorska. Dolga bi morala biti 130 kilometrov, a so jo morali organizatorji zaradi zelo slabega vremenske napovedi skrajšati. Zaradi močnega deževja in nevarnosti novih plazov, so kolesarjem prihranili dva vzpona. Tudi zahteven prelaz na Roseland. Start etape je bil vseeno v Albertvillu, kot je bilo sprva predvideno.

Kolesarji pa so se po ravninskem uvodu takoj podali samo še na zaključni vzpon proti Val Thoransu. Etapa je bila dolga vsega 59 kilometrov, a zadnji klanec je bil dolg kar 33,4 km. Povprečni naklon je bil 5,4-odstoten. Cilj na 2363 metrih nadmorske višine pa so izpeljali izven mesteca, saj so naredili še dodaten kilometer dolg asfaltiran odsek. Še pred startom je na poti proti vrhu močno deževalo, potem pa se je zjasnilo in videli smo zelo zanimivo dirko.

Na startu je bilo še 155 kilometrov. Takoj je prišlo do številnih napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina 29 kolesarjev. Med temi so bili tudi Vincenzo Nibali, Michael Woods, Gorka Izagirre, Ilnur Zakarin … Odvijal se je boj za etapno zmago, v ozadju pa za skupni seštevek, saj so vsi vedeli, da je sicer drugi Julian Alaphilippe že zelo utrujen, medtem ko je bil Egan Bernal prepričljivo v rumeni majici.

Ob vstopu v zadnjih 30 kilometrov je imela ubežna skupina dve minuti prednosti pred glavnino in takrat so se začeli resnejši napadi. Predvsem Zakarin in Nibali sta bila zelo aktivna. Skupaj z Gallopinom in Woodsom so si hitro privozili občutnejšo prednost pred ostalimi. Na vzponu so v glavnini pobudo prevzeli kolesarji Jumba Visme, ki so želeli zlomiti Alaphilippa in Kruijswijka popeljati do tretjega mesta.

13 kilometrov pred ciljem je Alaphilippe res popustil in skupaj s pomočnikom Masom je poskušal rešiti, kar se je še lahko rešilo. Slabih 13 kilometrov pred ciljem je v ospredju – potem ko so ubežniki imeli vsega dobro minuto prednosti pred rumeno majico – še enkrat napadel Nibali. Italijan je imel pet kilometrov pred ciljem še 35 sekund prednosti.

Vidno izmučen je vztrajal vse do cilja in lahko se je veselil prestižne zmage. Po dolgem času. Zadnjič je zmago slavil marca lani, ko je dobil klasiko Milano-Sanremo. Za Bahrain Merido je to po podvigu Dylana Teunsa že druga etapna zmaga na letošnjem Touru. Etapni zmagovalec znan, v ozadju pa se je odvijal boj za skupni seštevek.

V zaključku je napadel Mikel Landa, medtem ko so priložnost želeli izkoristiti tudi kolesarji Bore Hansgrohe, saj so želeli Emanuela Buchmanna pripeljati na oder za zmagovalce. Odvijal se je hud boj in deset sekund za Nibalijem je ciljno črto na drugem mestu prevozil Alejandro Valverde. Sledil je Mikel Landa, potem pa že Egan Bernal in Geraint Thomas s 17 sekundami zaostanka. Sledili so Uran, Buchmann, Kruijswijk, Poels, Quintana, Barguil … Skupni seštevek?

Bernal je prepričljivo obdržal majico, Geraint Thomas pa se je povzpel na drugo mesto, tako da se ekipi Ineos obeta dvojna zmaga. Tretji je Steven Kruijswijk z zaostankom 1:31. Sledijo pa Emanuel Buchmann, Julian Alaphilippe, Mikel Landa, Rigoberto Uran, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Warren Barguil, Richie Porte, Guillaume Martin … Jan Tratnik je 92., Matej Mohorič pa 119.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ