Vincenzo Nibali dopolnil pravljico čudežne vrnitve

Vincenzo Nibali dopolnil pravljico čudežne vrnitve
28.05.2016 AVTOR: D. Z.
20. in obenem zadnjo težjo etapo na dirki po Italiji je dobil Rein Taaramae. Boj za rožnato majico pa je dobil Vincenzo Nibali.

Kandidati za zmago tesno skupaj
Za kolesarji na 99. dirki po Italiji je že 20. etapa. Ta je bila tudi zadnja gorska, v kateri bi lahko prišlo do sprememb v skupnem seštevku. Po petkovem spektakularnem preobratu so bili najboljši na vrhu zelo skupaj. Esteban Chaves je imel vsega 44 sekund naskoka pred Vincenzom Nibalijem in dobro minuto pred poškodovanim Stevenom Kruijswijkom.

Nizozemec se je kljub zlomljenemu rebru odločil, da bo branil tretje mesto. V igri za oder je bil vsekakor tudi Alejandro Valverde. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Etapa je bila kratka, vsega 134 kilometrov. Začela se je v francoskem Guillestru, končala pa na vrhu vzpona tretje kategorije Sant.Anna di Vinadio. Vmes so morali kolesarji premagati tri prelaze prve kategorije. Najprej Col de Vars, potem Col de la Bonette in Colle della Lombarda.

Rein Taaramae dobil etapo
Kolesarji so se začeli vzpenjati takoj po startu. Po pričakovanjih je prišlo do ubežne skupine. V tej skupini sta bila tudi pomočnika Valverdeja in Nibalija. Govorimo o Viscontiju in Kangertu. Ubežniki so imeli že več kot deset minut naskoka.

Mikel Nieve je pobiral točke na gorskih ciljih in tako prav v ob zadnji priložnosti oblekel modro majico. Ubežniki so se lahko udarili za etapno zmago. Rein Taaramae je napadel dobrih deset kilometrov pred ciljem in sam nadaljeval proti vrhu. Kolesar Katjuše se je po več kot štirih urah in 22 minutah lahko veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Darwin Atapuma, tretji pa Joe Dombrowski. A vsa pozornost je bila usmerjena na favorite.

Nibalijev odločilni napad
V ozadju pa smo dolgo gledali taktično vožnjo favoritov brez pravih napadov. Chavesovi pomočniki pri Orici GreenEdgu so dobro opravljali svojo nalogo. Potem pa je Nibali poslal svoje pomočnike v ospredje. Michele Scarponi je na vzponu Lombarda naredil ogromno selekcijo. 15 km pred ciljem pa je sledil pričakovan napad Vincenza Nibalija.

Odgovorila sta Valverde in Chaves. A ne Chaves ne Valverde nista mogla slediti Italijanu. Kangert je počakal Nibalija in mu nekaj časa pomagal, potem pa je Nibali nadaljeval sam proti vrhu vzpona Lombarda. Chaves je sprva našel zaveznika. Rigoberto Uran se je vrnil v igro in držal obljubo, da bo z narekovanjem ritma pomagal rojaku, pa čeprav sta člana različnih ekip. A  Chaves tudi Uranu ni mogel slediti.

Chaves v vse hujši krizi
Medtem je Nibali med gledalci nadaljeval proti vrhu vzpona, sledila sta mu Valverde in Uran. Na vrhu sta za Nibalijem zaostajala za dobre pol minute. Ko je Chaves prišel na vrh vzpona je Nibali že kolesaril v virtualni rožnati majici. Sledil je spust po ozki cesti, do cilja pa je bilo samo še dobrih pet kilometrov. Nibali se je spet spuščal zelo hitro.

A vendarle dirka le ni bila še odločena. Sledil je še kratek, a nadvse strm ciljni vzpon. Kolesarji so morali premagati tudi 11odstoten naklon. Prav veliko podatkov o zaostankih ni bilo, zato je tudi Aleksander Vinokurov na cilju napeto spremljal dramatični zaključek. V ozadju smo lahko gledali posnetke, kako sta se v isti skupini borila Kruijswijk in Chaves. Nibali je na koncu za zmagovalcem zaostal za 6:44.

Nibali do rožnate majice
Le nekaj sekund za njim pa sta se na cilj pripeljala še Valverde in Uran, medtem ko sta Kruijswijk in Chaves popustila. Slediti nista mogla niti Jungelsu in Majki. Chaves je na cilju za Nibalijem zaostal za dobro minuto in pol. Ob njem je z dvignjeno roko cilj prečkal zvesti Nibalijev pomočnik Scarponi. Nibali pa se je lahko veselil.

Oblekel je rožnato majico in bo tako jutri slavil drugo zmago na Giru. Chaves je uspel ubraniti drugo mesto v skupnem seštevku. Za Nibalijem zdaj zaostaja za 52 sekund. Alejandro Valverde se je ob prvem nastopu na Giru povzpel na tretje mesto. Njegov zaostanek pa 1:17. Steven Kruijswijk je padel na četrto mesto. Zaostaja pa za 1:50. Sledijo Rafal Majka, Bob Jungels, Rigoberto Uran, Andrey Amador, Darwin Atapuma in Konstantin Sivcov.

Dirka po Italiji, 20. etapa
1. Rein Taaramae (Est) Team Katjuša    4:22:43

2. Darwin Atapuma (Kol) BMC Racing Team    0:52
3. Joe Dombrowski (ZDA) Cannondale Pro Cycling    1:17
4. Mikel Nieve (Špa) Team Sky    4:12
5. Aleksander Foliforov (Rus) Gazprom-Rusvelo    4:36
6. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team    6:44
7. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    6:57
8. Rigoberto Uran (Kol) Cannondale Pro Cycling
9. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team    7:47
10. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team    8:06

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 82:44:31

2. Esteban Chaves (Kol) Orica-GreenEdge 0:52
3. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 1:17
4. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNl-Jumbo 1:50
5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team 4:37
6. Bob Jungels (Luks) Etixx - Quick-Step 8:31
7. Rigoberto Uran (Kol) Cannondale Pro Cycling 11:47
8. Andrey Amador (CRc) Movistar Team 13:21
9. Darwin Atapuma (Kol) BMC Racing Team 14:09
10. Konstantsin Sivcov (Blr) Dimension Data 16:20

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ