Vincenzo Nibali na Tour z majico prvaka, Contador brez najmočnejšega pomočnika

Vincenzo Nibali na Tour z majico prvaka, Contador brez najmočnejšega pomočnika
28.06.2014 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali je postal italijanski državni prvak, medtem ko se pri moštvu Tinkoff Saxo ukvarjajo s težavami. Roman Kreuziger ne Touru ne bo nastopil.

Nibali prvak na zahtevni progi
Italijani so cestno državno prvenstvo za profesionalne kolesarje izpeljali že v soboto. 124 kolesarjev je moralo prevoziti dobrih 220 zares zahtevnih kilometrov. Že kmalu po startu se je v beg podala skupina sedmih kolesarjev, vendar so člani Cannondala poskrbeli, da večjih možnosti za uspeh niso imeli. Sicer so si po 70 km dirkanja privozili več kot pet minut prednosti, vendar to ni bilo dovolj.

Ko so se Cannondalu pridružili še člani Astane, se je razlika hitro začela zmanjševati. Zadnja sta se predala Cozzi in Cecchinel. A tudi okrog najboljših se je zbralo samo še okrog 30 kolesarjev. Sledil je protinapad Vivianija, Montagutija, Brambille in Pichette, vendar so bili tudi ti ubežniki kmalu ujeti. Po številnih napadih se je v ospredju izoblikovala skupina šestih ubežnikov. To so bili Scarponi, Nibali, Formolo, Rabottini in Santaromita. A kasneje se jim je pridružilo še enajst kolesarjev. Do cilja pa je bilo vsega 18 km.

Na zadnjem vzponu pa je napadel Nibali in najprej naredil veliko selekcijo. V zadnjem kilometru mu je lahko sledil le mladi Formolo, a kolesarja Astane, ki je letos celotno sezono podredil dirki po Franciji, ni mogel premagati. Nibali je postal državni prvak in tako potrdil, da se ob pravem času vrača v pravo formo, ki jo je lovil celotno sezono. Po skoraj šestih urah dirkanja je drugo mesto zasedel Formolo, tretje pa Rabottini. Sledili so še Visconti, Caruso, Oss, Pozzovivo, Puccio, Finetto in Santaromita. Povsem so odpovedali člani Lamprej Meride in člani CSF Bardianija.

Kreuzigerjev sumljiv Potni list
Povsem drugačno vzdušje je v teh dneh zagotovo pri moštvu Tinkoff Saxo. Alberto Contador v celotni letošnji sezoni navdušuje s svojimi predstavami, a na dirki po Franciji ne bo mogel računati na lani najmočnejšega pomočnika. Romana Kreuzigerja je moštvo odstranilo s seznama za nastop na Touru. Razlog? Kreuziger je dobil pismo Mednarodne kolesarske zveze, v katerem so mu sporočili, da so zasledili nepravilnosti v njegovem Biološkem potnem listu.

To pismo je prejel 28. junija 2013 in od takrat se že vleče ta postopek. Šlo naj bi za nepravilnosti v obdobju med marcem 2011 in majem 2012, ko je vozil za Astano. Kreuziger pa je to zdaj razkril kar sam. Sicer za to ve že dlje časa in v zadnjem letu je nedolžnost dokazoval tudi s pomočjo strokovnjakov. Kar trije neodvisni naj bi tudi potrdili, da v njegovem primeru ne gre za nepravilnosti, a iz UCI so mu 30. maja 2014 sporočili, da z njegovimi pojasnili niso zadovoljni.

Iz moštva Tinkoff Saxo so sporočili, da so se skupaj s Kreuzigerjem odločili, da na Touru ne bo nastopil. »Ekipa ga vseeno ne bo suspendirala, razen, če tega ne bo zahtevala ali Mednarodna ali Češka kolesarska zveza, « so še zapisali v uradni izjavi za javnost. Kreuziger se je na lanskem Touru izkazal s končnim petim mestom, pa čeprav je vseskozi opravljal vlogo pomočnika Albertu Contadorju.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ