Vincenzo Nibali prepričljivo najboljši na Lombardiji.

Vincenzo Nibali prepričljivo najboljši na Lombardiji.
07.10.2017 AVTOR: D. Z.
Dirko po Lombardiji prepričljivo dobil Vincenzo Nibali. Bežala tudi Jan Polanc in Primož Roglič.

Dirka po Lombardiji. Zadnja enodnevna klasika, ki spada med dirke svetovne serije. Bergamo je gostil start, po 247 kilometrih dirkanja pa so kolesarji prišli na cilj v Comu.

Na startu so bili tudi Primož Roglič, Jan Polanc, Jani Brajkovič, Domen Novak in Luka Pibernik. Zadnji trije so imeli v ekipi Bahrain Merida tudi glavnega favorita za zmago Vincenza Nibalija, ki je blestel že na dirki po Španiji, na zadnji enodnevnih dirkah pa je samo še potrjeval odlično pripravljenost.

Takoj po startu je prišlo do pobega manjše skupine kolesarjev, ki so jo sestavljali naslednji člani: Davide Ballerini (Androni Sidermec), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data) jumped and took a short lead. They were soon joined by Lorenzo Rota (Bardiani CSF), Matthias Le Turnier (Cofidis), Pier Paolo De Negri (Nippo Vini Fantini) in Lennard Hofstede (Sunweb). Privozili so si več kot 12 minut prednosti, večji del lovljenja pa so opravili prav kolesarji Bahraina Meride in člani Cannondale Drapaca, ki so pripravljali teren za Rigoberta Urana.

Ko so na pomoč prišle še nekatere druge ekipe, je razlika dobrih 70 kilometrov pred ciljem padla na vsega dobri dve minuti. Takrat se je izoblikovala manjša skupina zasledovalcev, v kateri sta bila tudi Jan Polanc (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (LottoNL Jumbo). Pridružili pa so se jima še Jesus Herrada (Movistar), Andrej Grivko (Astana), Laurens De Plus (Quick-Step Floors), Rodolfo Torres (Androni Sidermac), Mikael Cherel (AG2R La Mondiale) in Alessandro De Marchi (BMC). Sledil je prvi pravi vzpon Madonna del Ghisallo.

Na vrh so v ospredju prišli Le Turnier, Cherel in De Plus. Skupina z Rogličem je zaostajala za dobre pol minute. Sledil je vzpon na Sormano. Tu je bil Cherel najmočnejši in je nadaljeval v samostojni vožnji. Slediti mu je poskušal le De Plus, medtem ko so Rogliča in preostale tisti najmočnejši pod vrhom ujeli. Sledil je spust in 40 km pred ciljem je v desnem ovinku čez ograjo grdo padel De Plus. Padec, ob katerem je vsem zastal dih. Kasneje so sporočili, da se kolesar ni huje poškodoval. Sledil je napad dvakratnega zmagovalca Philippa Gilberta.

A je bil neuspešen. Sledil je strm vzpon na Civiglio. 18 km pred ciljem sta napadla Gianni Moscon in Sam Oomen, v lov za njima pa sta e podala še Thibaut Pinot in Vincenzo Nibali. Tisti, ki je še imel nekaj moči, je prav tukaj moral pokazati, če lahko sledi najboljšim. Predvsem Pinot je bil nadvse hiter in je celo prehitel Moscona. Nadaljeval je sam, vse dokler ga ni ujel izjemni Nibali. Sledil je spust in tam Francoz Italijanu ni mogel slediti. Ujeti sta ju poskušala tudi Uran in Moscon, vendar pa je osem kilometrov pred ciljem razlika znašala 45 sekund.

Sledil je še zadnji vzpon, ki ga je Nibali začel s 17 sekundami prednosti pred Pinotom in nekaj več pred manjšo skupino, ki je združila moči. Tu so bili Uran, Moscon, Rosa, Pozzovivo, Quintana in Aru. A Nibali je v svojem ritmu do vrha klanca prednost pred Pinotom povečal na 38 sekund. Na spustu je Alaphilippe ujel Pinota in ga tudi prehitel, tako da se je podal v lov za drugim mestom. A tudi ostali so bili blizu. Nibali je imel na koncu veliko čas za proslavljanje. Slavil je lahko že drugo zmago na dirki po Lombardiji, obenem pa je to bila njegova 50. zmaga v karieri.

28 sekund za njim je na cilj prišel Alaphilippe. Pet kolesarjev se je udarilo za tretje mesto, ki je pripadlo Gianniju Mosconu. Sledili so Alexis Vuillermoz, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Fabio Aru, Mikel Nieve, Nairo Quintana, Sergej Čenecki, Sam Oomen, Nicolas Roche, Egan Bernal, Ben Hermans, Davide Villella … Jan Polanc je bil 39., Primož Roglič 40., Luka Pibernik 63. Brajkovič in Novak dirke nista končala.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ