Vincenzo Nibali: Namesto v bolnišnico na svetovno prvenstvo

Vincenzo Nibali: Namesto v bolnišnico na svetovno prvenstvo
25.09.2014 AVTOR: D. Z.
Zmagovalec dirke po Franciji Vincenzo Nibali je napovedoval, da bo formo tempiral za SP. V Španijo je odpotoval, a zdaj ni več tako prepričan v svojo formo.

Za časopis La Stampa je Vincenzo Nibali, ki bo na nedeljski cestni dirki vodil italijansko reprezentanco priznal, da forma ni tista prava. »Forma je taka, kot je. Brez potrebe bi se pretvarjal, da sem tako dober, kot sem bil na Touru, « je dejal Nibali, ki je imel po Touru ogromno obveznosti, tudi potovanja v Astano. Na dirke pa se je vrnil šele tik pred svetovnim prvenstvom, vendar vidnejših rezultatov ni dosegel. Tu je celoten intervju.

Nas mora vaša pripravljenost skrbeti?
Ne vem. Čutim in vem, da mnogi veliko pričakujejo. Kot, da skorajda moram za vsako ceno dobiti to dirko.
Je to misija nemogoče?
Tega ne bom rekel. A ne morem doseči take forme, kot sem jo imel julija. Potem je tu še poškodba kolka, ki sem jo staknil ob padcu na dirki Tre Valli Varesine. Ta se počasi celi.
Vas še vedno boli?
Seveda. Vendar trpim in to prenašam. Upam, da se bo stanje do nedelje izboljšalo, če ne …
Če ne …
Bi to med dirko lahko vplivalo na mojo predstavo. Resnica je, da bi moral oditi v bolnišnico, kjer bi pozdravili poškodbo, vendar bi potem izpustil svetovno prvenstvo.
Selektor Cassani trdi, da ste vseeno pomemben člen reprezentance.
Vem in to me tudi veseli. Zmaga na Touru mi je dala določen ugled. Nenazadnje sta mi čestitata celo Jovanotti in Laura Pausini, kar mi je dalo občutek, da sem pomemben. Morda tudi zato čutim veliko odgovornost.
Torej. Kaj boste storili? Boste bolj zadržani?
Nikoli. Toliko me pa že poznate. Majica italijanske reprezentance mi pomeni preveč. Podobno kot majica državnega prvaka, ki sem jo oblekel letos. Oba simbola sta zame zelo pomembna.
Kakšno vlogo boste opravljali v nedeljo?
O tem bo odločal Davide Cassani. Sam sem pripravljen sprejeti karkoli.
Tudi vlogo pomočnika?
Če me to doleti, zakaj pa ne?
Kdo bo torej kapetan italijanske reprezentance? Morda vaš naslednik Aru?
Imamo veliko dobrih kolesarjev, ki so na podobni ravni pripravljenosti. To je lahko taktična prednost, saj nas bodo ostali težje nadzirali in predvideli naše poteze.
Kakšna se vam zdi trasa?
Je težka, vendar ne zares težka. Vse bo odvisno od samega tempa. Naš interes pa je, da dirko naredimo kar se da selektivno. Tista zadnja špica bi v zadnjem krogu lahko bila prava odskočna deska in morda bo tudi odločilna.
Na katero klasiko vas to svetovno prvenstvo spominja? Premagali boste več kot štiri tisoč metrov nadmorske višine, kar spominja na Liege-Bastogne-Liege.
Raje bi rekel, da je podobna Amstel Gold Race. Tisti zadnji vzpon me spominja na Cauberg.
Vaši največji tekmeci?
Gerrans in Van Avermaet, ki sta v izjemni formi. Potem sta tu še Valverde in Rodriguez, ki bosta nastopala na domačem terenu.
Nekateri menijo, da bi se lahko na koncu za zmago borili tudi sprinterji, kot sta Degenkolb in Boonen.
Za Boonena se mi trasa zdi pretežka. Degenkolb bo bolj nevaren, vendar pa je zaradi infekcije šele prišel iz bolnišnice. Zato ni jasno, kako dober je. Mi pa moramo odpeljati svojo dirko, brez oziranja na nasprotnike.
Škoda, ker podobno kot na Touru, ne bo Contadorja, s katerim bi se lahko soočila?
Za ta dvoboj bova imela še veliko drugih priložnosti.
Kaj lahko poveste o novem selektorju Davideju Cassaniju?
O kolesarstvu ve vse. Nastopil je na desetih svetovnih prvenstvih, kot komentator pa jih je pospremil še vsaj 20. Nasvetov ne potrebuje. Je zelo natančen in ničesar ne prepušča naključju. Pozoren je na vsako malenkost. Ob njegovem debiju bi radi pustili dober vtis.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ