Vingegaard in Vosova za popoln Vismin dan, Glivar tretji in Ayuso do zmage

Vingegaard in Vosova za popoln Vismin dan, Glivar tretji in Ayuso do zmage
24.02.2024 AVTOR: DZ

Tim Merlier do rekordne tretje zmage na UAE Touru. Tratnikov uspeh dopolnila Marianne Vos in Jonas Vingegaard. Gal Glivar v ospredju na dirki po Rwandi. Juan Ayuso do zmage v Franciji.

Jonas Vingegaard
V dresu Visme Lease a Bike danes ni blestel samo Jan Tratnik. Na dirki O Gran Camino nič novega, bi lahko rekli. Na sporedu je bila tretja etapa. Potem, ko so v prvi zaradi vetra sklenili, da ne bo štela za skupni seštevek, je drugo dobil Jonas Vingegaard. V tretji pa je še enkrat pokazal, kako močan je.

Xinzio de Limia je gostila start, cilj pa Castelo de Ribadavia. Etapa je bila dolga 173 kilometrov. Na zadnjem kategoriziranem vzponu dobrih 12 kilometrov pred ciljem je Vingegaard napadel, slediti pa mu ni mogel nihče. Danec je v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku sam nadaljeval proti cilju. Veselil se je prepričljive zmage z 29 sekundami prednosti pred skupino 18 kolesarjev. Carlo Canal je bil drugi, Quentin Pacher pa tretji.

Vingegaard je na tej dirki v dveh letih slavil zmage na vseh etapah, ki so štele za skupni seštevek. Lani so odpovedali prvo, letos pa vožnja na čas zaradi vetra ni štela v boju za skupni seštevek. To je bila njegova peta etapna zmaga in prav lahko se zgodi, da bo zmagal tudi jutri, saj je pred kolesarji še najtežja preizkušnja s ciljnim vzponom. Zdaj ima 1:13 prednosti pred Eganom Bernalom in 1:15 pred Jeffersonom Cepedo. Sledijo Uijtdebroeks, Martinez, Pacher, Guerreiro Garcia Pierna, Carapaz, Gaudu …

Marianne Vos
Jonas Vingegaard do zmage v Španiji, Jan Tratnik do zmage na moški izvedbi enodnevne dirke Omloop Het Nieuwsblad, Marianne Vos pa na ženski različici te preizkušnje. Visma Lease a Bike ima vsekakor razlog za veselje po tako uspešni soboti.

Ženske so se tudi na pot podale v mestu Ghent, cilj pa je gostil Ninove. Dirka je bila dolga 127 kilometrov, vsi pa so pričakovali predvsem premoč izjemno močne ekipe SD Worx Protime, ki je lani povsem prevladovala. Tokrat pa je vse načrte pokvarila izkušena Marianne Vos. Potem, ko je lansko sezono končala že 19. avgusta, se je letos vrnila na dirki po Valenciji, kjer je bila v dveh etapah druga, v skupnem seštevku pa šesta. Očitno je formo še stopnjevala.

36-letna članica ženske ekipe Visma Lease a Bike je tako v sprintu četverice kolesark prišla do zmage, pa čeprav sta v tej skupinici bili dve članici Lidl-Treka in svetovna prvakinja Lotte Kopecky. Slednja se je morala po skoraj treh urah in pol dirkanja sprijazniti z drugim mestom. Tretja je bila Elisa Longo Borghini, četrta pa Shirin Van Anrooij. Skupina prvih zasledovalk je zaostala za 1:08. Tu so bile Thalita De Jong, Demi Vollering, Katarzyna Niewiadoma in Puck Pieterse.

Juan Ayuso
Letos bomo očitno spremljali izjemne boje med kolesarji Visme in UAE. Zmage se kar vrstijo. Kolesarji moštva UAE so uspešno nastopili na dirki Faun Ardeche Classic v Franciji. Gre za enodnevno 168 kilometrov dolgo dirko. Guilherand Granges je gostil start in cilj.

Vmes pa so morali kolesarji premagati kar osem sicer kratkih, večinoma zelo strmih klancev. Dirka je bila zelo selektivna. Po skoraj štirih urah in pol dirkanja pa so se za zmago udarili štirje kolesarji. Boj je dobil Juan Ayuso, ki je v dresu UAE slavil prvo zmago letos. Ugnal je francoskega mladeniča Romaina Bardeta in Danca Mattiasa Skjelmoseja. Četrti je bil Felix Gall. Sledili so Maxim Van Gils, Kevin Vermaerke, Lorenzo Rota, Jordan Jegat …

Tim Merlier
UAE Tour se bliža koncu. Pred kolesarji je samo še ena etapa s ciljnim vzponom, ki bo določil zmagovalca letošnje preizkušnje. V šesti etapi s startom in ciljem v Abu Dabiju pa smo spet videli sprint glavnine. Kolesarji so prevozili bolj ali manj ravnih 138 kilometrov.

Če je včeraj po fotofinišu Olav Kooij ugnal Tima Merlierja, pa je bila danes zgodba povsem drugačna. Sprint je potekal v rahel desni ovinek, Merlier pa je bil najmočnejši. Slavil je že tretjo etapo zmago na letošnji dirki. Po dorbih treh urah dirkanja je ugnal Arvida De Kleijna in Phila Bauhausa.

“Z ekipo smo vse izpeljali popolno. Sprint sem lahko začel takrat, ko sem hotel. V zadnjem kilometru je šlo na vse ali nič. Strah me je bilo, da bom ostal zaprt, vendar se to ni zgodilo. Zadovoljen sem s prednostjo, ki sem si jo privozil. Tokrat ni bilo tako blizu. Lepo je tudi, da sem prvi kolesar s tremi zmagami na isti izvedbi te dirki. Glede na številne sprinterje tukaj me to veseli,” je dejal Merlier. Luka Mezgec je bil 88. Jay Vine je dan pred koncem še naprej v vodstvu. Ima pa 11 sekund prednosti pred Benom O’Connorjem in 13 pred Brandonom McNultyjem.

Gal Glivar
Na dirki po Rwandi je za kolesarji sedma etapa. Rukomo je gostil start, Kayonza pa po 158 kilometrih cilj. Kolesarji so morali premagati skoraj dva tisoč metrov nadmorske višine. Kmalu po začetku je bil vzpon druge kategorije, potem daljša ravnina in razgiban del pred zaključnim klancem.

Ta ni bil pretirano dolg. Govorimo o 3,4 km dolgem klancu s 3,5-odstotnim povprečnim naklonom. Cilj je bil na 1572 metrih nadmorske višine. Tokrat je nase spet opozoril Gal Glivar, ki je včeraj izgubil možnosti za visoka mesta v skupnem seštevku. Zato pa je bil danes tretji. Zmage se je veselil Itamar Einhorn. Lorenz Van de Wynkele je bil drugi, Glivar pa tretji. V skupnem seštevku še naprej vodi Joseph Blackmore.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ