Vingegaard z izvrstno predstavo potrdil zmago v Baskiji

Vingegaard z izvrstno predstavo potrdil zmago v Baskiji
08.04.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Itzulia

Zadnja etapa v okolici Eibarja ni bila nobena ovira za Jonasa Vingegaarda. Še več, Danec se je poigral s tekmeci in prišel v cilj zadnje etape sam, z več kot minuto naskoka.

Podobno kot napad Tadeja Pogačarja v zadnji etapi Pariz – Nice je izgledala današnja akcija Jonasa Vingegaarda v Baskiji. Jumbo Visma je imela očitno načrt, da pošlje Danca v akcijo, saj so v ubežno skupino dneva poslali Stevena Kruijswijka in Attilo Valterja.

V današnji krožni etapi je bilo sedem vzponov, na šestem od sedmih, 30 kilometrov pred ciljem, pa je Vingegaard napadel iz skupine favoritov. Ob prvem napadu je z njim še uspel ostati Enric Mas, a le za nekaj sekund, saj drugega napada zmagovalca Toura tudi Španec ni zdržal in Vingegaard je šel sam proti vrhu vzpona.

Iz bega sta ga počakala Kruijswijk in Valter, vsak mu je dal po eno menjavo, a ju Vingegaard ni zares potreboval. Do vrha vzpona je že ustvaril lepo razliko, nato pa je na tehnično zahtevnem spustu pokazal še tehnično dovršenost in naskok povišal na 45 sekund.

Kot Pogačar na rivieri je Vingegaard slavil s publiko

Zasledovalcem je bilo že jasno, da se Danec pelje zmagi naproti in prave volje za lov niti niso imeli, zato se je prednost vodilnega povzpela že na minuto in pol. Zadnjih nekaj sto metrov je zato Vingegaard lahko izkoristil za pozdrave zelo številčni publiki ob cesti in za proslavljanje skupne zmage v Baskiji. Ta nikoli ni bila pod vprašajem, rumena majica pa bo odlična popotnica za Danca pred naslednjim sklopom priprav za Tour.

Drugo mesto v etapi si je priboril James Knox, ki je napadel iz zasledovalne skupine, šprint v njej pa je dobil Jon Izagirre. Bask se je povzpel na tretje mesto tudi v skupnem seštevku, med njim in Vingegaardom pa je končal še rojak Mikel Landa, ki je za Dancem zaostal za minuto in 12 sekund.

Edini Slovenec na dirki, Domen Novak, je končal na 98. mestu, s slabo uro in 20 minutami zaostanka.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ