Vingegaard že vodi v Baskiji

Vingegaard že vodi v Baskiji
06.04.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma, Itzulia

Tretja etapa dirke po Baskiji je bila hkrati prva, ki je prinesla minimalne razlike med najboljšimi v skupnem seštevku. Po etapni zmagi je rumeno majico vodilnega prevzel Jonas Vingegaard.

Z dirke po Baskiji smo že vajeni, da ravnine praktično ni, cesta se cel čas vzpenja ali spušča in takšne so bile tudi prve tri etape. Prvo je v šprintu glavnine dobil Ethan Hayter, naslednji dan pa je majico vodilnega po zmagi v šprintu manjše skupine oblekel Ide Schelling.

Tretja etapa je bila najtežja doslej in Schelling ni uspel držati ritma najboljših. Dogajanje je bilo sicer v zadnjih 20 kilometrih zelo zanimivo, ker je ekipa EF – Education First dirkala zelo agresivno.

V zadnjih 10 kilometrov so z okrog 20 sekundami prednosti vstopili Esteban Chaves, Juan Pablo Lopez in James Knox, odločal pa je strm vzpon do ciljne črte. Tam je naklon presegel 20 odstotkov in čeprav je bil dolg le kilometer, se je precej vlekel, cesta pa je bila povsem ravna, brez ovinkov.

Chavesa je glavnina ujela ob vznožju vzpona, ko je tempo navila ekipa Jumbo Visme, nato pa sta se v skupini zapletla Sergio Higuita in Richard Carapaz, oba sta morala stopiti s kolesa. Kaos pa ni nič kaj oviral Jonasa Vingegaarda, Danec je s pospeševanjem takoj naredil okrog 10 metrov razlike.

Za njim je šel Enric Mas, v njegovem zavetrju pa še Mikel Landa. V zadnjih 100 metrih so Vingegaardu nekoliko pošle moči, zmaga sicer ni bila pod vprašajem, a sta Mas in Landa, ki je rojaka v zadnjih metrih prehitel, zaostanek uspela omejiti na vsega dve sekundi.

Tudi danes je pred kolesarji zanimiva etapa z vzponom na La Asturiano (7,4 km, 6,8 %) v zaključku. Od vrha vzpona do cilja etape je le še deset kilometrov spusta in nato pet kilometrov ravnine z dvema »špičkama«, tako da bi vodilni kolesar na vrhu vzpona lahko prednost zadržal vse do cilja.

Edini Slovenec na dirki, Domen Novak, je v cilj prišel na 103. mestu z dobrimi 16 minutami zaostanka.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ