Vingegaard: Delam na tem, da Pogačarja spet premagam

Vingegaard: Delam na tem, da Pogačarja spet premagam
04.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Pogačar je bil spomladi izjemen, vendar pa sem ga na dirki po Franciji že premagal in delam na tem, da ga spet." To so besede Jonasa Vingegaarda.

"Vem, da ima Primož drugačen program. Odpeljal je Giro in menim, da bi bilo zanj preveč, če bi šel še na Tour. Zdaj se osredotočam na ekipo, ki jo bom imel in z njimi sem zelo zadovoljen."

Jonas Vingegaard danes začenja z zadnjo pripravljalno dirko pred velikim Tourom. Govorimo o dirki po Dofineji, ki jo je lani končal na drugem mestu. Zaostal je samo za klubskim kolegom Primožem Rogličem. Kasneje je Vingegaard dobil dirko po Franciji, potem ko so pri Jumbo Vismi na Tour odšli z dvema kapetanoma.

To se jim je obrestovalo in Vingegaard je bil tisti, ki je uspel ugnati Tadeja Pogačarja. Letos sta se s Pogačarjem srečala samo na dirki Pariz-Nica, kjer je bil Tadej precej boljši. Dobil je tri etape in skupni seštevek. Vingegaarda pa je premagoval tudi na najtežjih vzponih. A Danec je prepričan, da se zdaj piše drugačna zgodba in da to ne bo imelo nikakršnega vpliva na prihajajoči Tour:

"Tudi lani je dobil Tirreno-Adriatico, na Touru pa sem ga premagal. Štirje meseci lahko marsikaj obrnejo." Iz Jumbo Visme so prišle govorice, da naj bi bil Vingegaard še močnejši kot lani. Pa je res? "To je vedno težko reči. Zagotovo je za mano najsupešnejša pomlad v karieri, saj nisem imel nikakršnih težav. Težko pa vlečem primerjave." Pa se je v tem času kaj slišal s Pogačarjem?

Oba sta namreč izbrala Sierro Nevado za višinske priprave, vendar je Pogačar zaradi poškodbe tja prišel pozneje, kot je sprva načrtoval: "Nisem se z njim pogovarjal. Niti ne vem, kako dober je, niti ne, kako ga poškodba ovira pri pripravi na Tour. To morate vprašati njega. Želim mu, da pride na Tour stoodstotno pripravljen. Sem pa impresioniran nad predstavami, ki jih je prikazal spomladi."

"Pogačar je bil spomladi izjemen, vendar pa sem ga na dirki po Franciji že premagal in delam na tem, da ga spet."

Lani je Vingegaardu veliko pomagal tudi Roglič, letos ga na startu očitno ne bo: "Vem, da ima Primož drugačen program. Odpeljal je Giro in menim, da bi bilo zanj preveč, če bi šel še na Tour. Zdaj se osredotočam na ekipo, ki jo bom imel in z njimi sem zelo zadovoljen." Zdaj je na dirki po Dofineji. Čeprav ni nastopal že vse od zmage na dirki po Baskiji, želi tudi tu stopiti na najvišji stopničko:

"Lani sem dobil etapo in dirko končal na drugem mestu, a tja nisem prišel z mislijo na skupni seštevek. Zdaj želim biti med najboljšimi v skupnem seštevku. A brez stresa. Ta dirka je pomemben trening pred Tourom. Ne odloča o ničemer. Tudi, če nisi spredaj, imaš še dovolj časa, da formo izboljšaš." Vingegaard je govoril tudi o tem, da so poskušali izboljšati stvari, ki se jim niso zdele najboljše, a v detajle se ni želel spuščati. So pa lahko kolesarji, ki nastopajo na dirki po Dofineji dan prej preizkusili tudi znameniti Puy de Dome. Govorimo o vzponu, ki je sicer zaprt za promet in se bo v traso Tour vrnil po 35 letih odsotnosti.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ