Vinokurovo dokončno slovo?

Vinokurovo dokončno slovo?
15.08.2012 AVTOR: D. Z.
Aleksander Vinokurov je natopil tudi na klasiki v San Sebastianu, kjer pa mu ni šlo najbolje. Zdaj je priznal, da je to bila njegova zandnja dirka.
Aleksander Vinokurov je najprej dejal, da se bo poslovil takoj po olimpijskih igrah, vendar je tam osvojil zlato medaljo v cestni vožnji in tako je hotel dobro pripravljenost izkoristiti še v San Sebastianu. Vendar mu to ni uspelo. Po več kot 230 kilometrih dirkanja je zasedel 35. mesto, za zmagovalcem Luisom Leonom Sanchezom pa je zaostal za več kot tri minute. Vinokurov je po dirki odšel domov, kjer ga skupaj s še šestimi nosilci odličij iz OI čaka sprejem pri predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu.

"Olimpijskega zlata nisem pričakoval. Vso sezono sem se pripravljal na zaključek kariere. Da jo bom končal z etapno zmago na Touru. Oditi sem hotel skozi glavna vrata. Vendar v Franciji nisem mogel zmagati. Zato pa je bilo toliko bolje zmagati na olimpijskih igrah," je dejal Vinokurov in dodal: "To so bile moje sanje. Najboljši konec, ki si ga vsak lahko le želi. Družina, prijatelji in Kazahstan so zelo veseli. Za mojo državo je ta zlata medalja zelo pomembna."

Vinokurov je zdaj priznal, da bo končal kariero. Najprej naj bi razmišljal o tem, da bi športno pot poskušal nadaljevati vse do svetovnega prvenstva v Valkenburgu. A je ugotovil, da je bila vrnitev po poškodbi na lanskem Touru preveč zahtevna.

"Odločitev je padla. Veliko truda je bilo vloženega, da sem se lahko vrnil v pravo formo. Težko je bilo, vendar kolesarstva nisem hotel zapustiti na tak način. V moji državi in ekipi so dobri kolesarji, kot je na primer Assan Bažajev, ki bodo morali stopiti korak naprej in prevzeti odgovornost," je še dejal Vinokurov.

Pa se sprašujete, če je v Španiji zares zanjič nastopil? "Sem vesel in hvaležen, da je to bila zadnja dirka v moji karieri. To je bila zadnja dirka in sem sem prišel uživati. Poskušal sem se boriti za zmago. Zares sem si je želel. Zase in za ekipo. Vendar, najboljše noge sem imel prav v Londonu. Vseeno sem užival v mojih zadnjih kilometrih," je še zaključil "Vino", za katerim je že 14 let dirkanja v profesionalni karavani.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ