Visiobike - kolo z največ tehnološkimi dodatki na svetu

Visiobike - kolo z največ tehnološkimi dodatki na svetu
08.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Visiobike je produkt hrvaškega oblikovalca Marka Matende, poleg električnega motorja pa vključuje še celo vrsto tehnoloških dodatkov, ki vožnjo naredijo lažjo in zanimivo.
Moderna produkcija mestnih koles je usmerjena v dve področji – v kolesa z električnim motorjem, ki ne ponujajo nič drugega kot pomoč motorja pri vožnji, in v kolesa, ki nimajo motorja, so pa opremljena s celo vrsto električnih dodatkov, ki vožnjo delajo lažjo. Visiobike pa ponuja kombinacijo naštetih značilnosti.

Kolo je težko 21 kilogoramov, narejeno je iz karbonskega okvirja, v katerega je vgrajena Panasonicova litijeva baterija in MDF Drive 5.1 električni motor. Motor bo na voljo v 250 in 500-watni različici, omogočal pa bo maksimalno hitrost 45 kilometrov na uro.

Baterija je izjemno vzdržljiva, saj naj bi eno polnenje, ki traja dobre tri ure, zadoščalo za 100 kilometrov neprekinjene vožnje. Baterija tudi polni pametni telefon, nameščen na krmilo, ki z elektronskimi komponentami kolesa komunicira preko Bluetootha.

Z uporabo Visiobike aplikacije kolesarji določajo stopnjo pomoči motorja pri vožnji, nadzorujejo stanje baterije, trenutno hitrost, in pa nastavijo navigacijo, ki deluje z uporabo Googlovih zemljevidov.

Aplikacija omogoča gledanje žive slike dogajanja za nami, katero omogoča HD kamera, nameščena pod sedež kolesa. Ob začetku vožnje kolo odklenemo z vnosom PIN kode – če je napačna, elektronske naprave ne delujejo, zadnje kolo pa se avtomatično zaklene in s tem oteži krajo kolesa.

Kolo je zavarovano pred krajo tudi s senzorjem gibanja, ki lastniku pošlje SMS sporočilo, če se kolo premika, ko nas ni zraven, GPS modul pa omogoča, da lociramo kolo, če ga tatovom kljub temu uspe ukrasti. Sistem pa je poskrbel tudi za primere nesreč kolesarjev.

Če se nam pripeti padec, kolo s senzorji udarcev to zazna in avtomatično shrani zadnje tri minute posnetkov iz kamere, nameščene pod sedež. V tem primeru lahko lažje prepoznamo avtomobil, ki je zakrivil nesrečo, in ga prijavimo policiji. Sistem je nastavljen tako, da v 60 sekundah po padcu avtomatično obvesti reševalno službo, če se kolesar ne odziva.

Kolo ima tudi Nuvinci N360 prestavni sistem, ki avtomatično prilagaja prestavno razmerje naši vožnji in tako ohranja naše zaželeno število obratov, ne da bi se nam bilo potrebno ukvarjati z iskanjem pravega prestavnega razmerja.

Kolo še ni v prodaji, pri Visiobike-u trenutno zbirajo sredstva preko platforme Indiegogo. Svoje kolo si lahko zagotovite z donacijo 3,900 evrov, maloprodajna cena, ko bo kolo prišlo na tržišče, pa bo okrog 4500 evrov.

Predstavitev Visiobike-a:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ