Visma Lease a Bike z nenavadno čelado

Visma Lease a Bike z nenavadno čelado
04.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Vsekakor jim je uspelo vzbuditi pozornost. Na dirki Tirreno-Adriatico je Visma Lease a Bike predstavila milo rečeno čudno čelado za vožnjo na čas.

Številke, vati, aerodinamika, učinkovitost in še mnoge druge stvari, ki bi kolesarjem in ekipam prinesle manjše prednosti pred tekmeci so v sodobnem kolesarstvu najpomembnejše. Izgled očitno ne, bi lahko rekli, potem ko so danes pri moštvu Visma Lease a Bike na dirki Tirreno-Adriatico predstavili čelado za vožnjo na čas. V bližnji preteklosti smo že bili priča nenavadnim oblikam čelad.

Primer je Specializedova, pa Sweet Protectionova in POC-ova. A zdi se, da čelada, ki jo je predstavil Giro v tej kategoriji “premaga” vse. Giro je pred letošnjo sezono pričel sodelovati z Vismo Lease a Bike. Očitno so veliko časa posvetili tudi razvoju čelade za vožnjo na čas. Zdaj je “ugledala luč”. Od že tako nekateri čelad “ekstremnih” oblik se razlikuje predvsem po sprednjem delu. Ta se ne zaključi tako, da bi se čelada prilegala obliki glave, ampak sega naprej. Sprednji del je tako še približno 20 centimetrov pred obrazom kolesarja.

“Pozimi smo čelado natančno testirali. To smo počeli tako, da smo uporabili prototipe različnih kolesarjev, vključno z Jonasom VIngegaardom in Woutom Van Aertom. Čelada je posebej razvita z namenom, da je najučinkovitejša v aerodinamičnem položaju. Zato ni naključje, da smo na tem področju naredili velik napredek,” je dejal mojster za aerodinamiko pri moštvu Visma Lease a Bike Mathieu Heijboer. Poudaril je, da je prednost čelade tudi ta, da je se v primerjavi z ostalimi kolesarju poveča vidno polje. Kaj menite vi?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ