Vivianijev šov ob Thomasovem padcu

Vivianijev šov ob Thomasovem padcu
19.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Elia Viviani je dobil četrto etapo dirke po Švici. Vodstvo je obdržal Peter Sagan, medtem ko je zaradi padca odstopil Geraint Thomas. Matej Mohorič po napadu na spustu 17.

Na dirki po Švici je za kolesarji že četrta etapa. Ta se je začela v kraju Murten, cilj pa je gostil Arlesheim. Etapa je bila dolga 164 kilometrov. Prvi del je bil ravninski. Po 88 kilometrih je bil vrh 3,3 km dolgega vzpona druge kategorije z 8,9-odstotnim naklonom (Passwang). Po 145 kilometrih pa so kolesarji prišlo še na vrh Eichenberga, sicer vzpona tretje kategorije.

Pričakovali smo boj med sprinterji in tistimi, ki bi bili pripravljeni napasti prek prej omenjenega vzpona tretje kategorije. Majico vodilnega v skupnem seštevku je branil Peter Sagan. Pobeg dneva je po 15 kilometrih dirkanja uspel četverici: Robin Carpenter (Rally UHC), Simon Geschke (CCC Team), Gian Friesecke (Switzerland) in Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma).

Prav velike prednosti pred glavnino pa si niso uspeli privoziti. Vsega okrog tri minute, kar ni bilo dovolj, da bi lahko upali na presenečenje. Potem, ko je glavnina prekolesarila že več kot 130 kilometrov je padel Geraint Thomas. Na tleh se je znašel skupaj z Andrejem Zeitsem. Zmagovalec dirke po Franciji je obsedel na tleh in je tudi odstopil, saj so ga odpeljali v bolnišnico na dodatne zdravniške preglede.

Dirka se je nadaljevala in na Eichenbergu je po pričakovanju prišlo do napadov. Friesecke in Geschke sta pospešila. Kmalu je v ospredju ostal samo še Friesecke. Imel pa je 50 sekund prednosti pred glavnino. A v glavnini so pobudo prevzeli kolesarji Sunweba, predvsem mladi Marc Hirschi je bil zelo aktiven in je na spustu proti cilju napadel.

Sledil je tudi napad Mateja Mohoriča, a tri kilometre pred ciljem so imeli vse pod nadzorom Saganovi pomočniki iz Bore Hansgrohe. A najboljši sprinterski vlak je uspelo sestaviti kolesarji Deceuninck Quick Stepa. Elia Viviani je imel odlično izhodišče in ga je tudi izkoristil. Veselil se je zmage pred Matthewsom in Saganom. Matej Mohorič je bil 17., Simon Špilak pa 34. Sagan je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ