Vivianijevo izjemno poletje se nadaljuje, Mezgec 15.

Vivianijevo izjemno poletje se nadaljuje, Mezgec 15.
27.08.2017 AVTOR: D. Z.
V Franciji je bila na sporedu klasika Bretagne Classic v Plouayju. V sprintu jo je dobil Elia Viviani. Luka Mezgec je bil 15.

V Franciji so se kolesarji merili na dirki v Plouayju. Gre za prestižno enodnevno preizkušnjo svetovne serije.

Na startu so bili tudi Luka Mezgec, Borut Božič, Luka Pibernik in David Per. Govorimo o dirki, ki jo je leta 2011 na izjemen način z napadom v zadnjih kilometrih dobil Grega Bole. V zadnjih letih vedno gledamo boj med kolesarji, ki v zaključku poskušajo z napadom in sprinterji. Tokrat je ta boj pripadel sprinterjem. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem:

Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Sylvain Dillier (BMC), Tao Geoghegan Hart (Sky), Arnaud Gérard (Fortuneo-Oscaro), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) in Petr Vakoc (QuickStep Floors). Vendar pa si prav velike prednosti niso privozili, saj v tej skupini ni bilo nobenega kolesarja moštev Sunweb in Dimension Data. Prav ti so vseskozi narekovali ritem. 20 kilometrov pred ciljem sta v ospredju ostala samo še Devenyns in Dillier.

Imela sta vsega 15 sekund prednosti pred vse hitrejšo in tudi že krepko razredčeno glavnino. Ko je Diller napadel, so se mu iz glavnine pridružili Cyril Gautier (AG2R), Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac), Nathan Haas (Dimension Data), Hector Carretero (Movistar), Pieter Serry (Quick-Step Floors), Lilian Calmejane (Direct Energie) in Julien Simon (Cofidis). Deset kilometrov pred ciljem so imeli 20 sekund prednosti. Na zadnjem vzponu je v ospredju napadel Bettiol, iz glavnine pa so se vrsili napadi.

Tudi Philippe Gilbert je poskušal. Bettiol je kljub vsemu v ospredju prečkal klanec. Ob vstopu v zadnji kilometer pa je bilo tudi Bettiolovga pobega konec. V skupini z dobimi 50 kolesarji je bil tudi Luka Mezgec, ki se je boril za boljšo pozicijo. A povsem med najboljše ni posegel. Zdelo se je, da bo evropski prvak Alexander Kristoff v sprintu prišel do zmage, a ga je v zadnjih metrih premagal Elia Viviani. Italijan se je tako Norvežanu maščeval za poraz na evropskem prvenstvu.

Viviani, ki po sezoni predčasno zapušča Sky in odhaja v Quick Step ima za sabo izjemnih nekaj tednov dirkanja. Bil je drugi na EP, dobil je dve etapi na dirki Tour du Poitou Charentes, julija pa je bil dvakrat najboljši tudi na dirki po Avstriji. Tokrat se je do tretjega mesta prebil Vivianijev rojak, sicer član moštva Bahrain Merida Sonny Colbrelli. Sledijo Vanmarcke, Matthews, Guerreiro, Boasson Hagen, Bouhanni, Consonni in Van Avermaet. Najboljši Slovenec je bil Mezgec na 15. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ